Már nyáron kezdődhet a kivitelezés

Már nyáron kezdődhet a kivitelezés A Nemzeti Örökségvédelmi Hivatal igent mondott a gönyűi postakocsi-fogadó tervezett felújítására, ahol néhány éven belül négycsillagos szálló, exkluzív étterem és bár, s talán még kaszinó is várja a vendégeket.

A csaknem másfél milliárd forintos beruházás túl van az első megmérettetésen. A Mária Terézia által alapított gönyűi postakocsi-fogadó új tulajdonosáról tavaly májusban írtunk. (Négycsillagos postakocsi-fogadó - Kisalföld, május 10.) A kft. a bemutatkozás után elkezdte a munkát, az állapotfelmérés során talált például olyan eredeti falfestményeket is, amelyek a több réteg vakolat alatt valószínűleg az enyészeté lettek volna. Kiderült az is, a romos épület statikailag megfelelő állapotban van, a cél ezek után az volt, hogy olyan terveket nyújtsanak be a Nemzeti Örökségvédelmi Hivatalhoz, amelyek a muemlékvédők elképzeléseinek is megfelelnek.
Nem gyakran fordul elő, ezért érdemes megemlíteni, hogy Svejkovszky Anita vázlatterveit a hivatal dicsérettel fogadta el tavaly decemberben. Az elképzelések továbbra is impozánsak: a régi, Fellner Jakab által tervezett fogadó négycsillagos szállodaként funkcionál majd, amelyben lesz konferenciaterem, exkluzív étterem és bár, valamint egy átriumos épület, amely koncertek, esküvők otthona lehet. Az éttermet kiszolgáló modern konyha is a fogadó területén belül kap helyet, mint ahogy a most divatos wellnessközpont is. A korábbi elképzeléseken felül egy másik négycsillagos szálló is épül közel a fogadóhoz, s talán még egy kaszinó is - mindez sok száz millió forintos beruházást jelent. Tartanak a tárgyalások arról, ki lesz az üzemeltető, és további szakmai befektetők után is nyomoz a beruházó cég.
Gönyű is jól járhat

„ A komplett tervdokumentációnak január végéig el kell készülnie, amely alapján építési engedélyt fogunk kérni' - mondta dr. Csóka Szilárd, a projektmenedzseléssel megbízott cég ügyvezetője. Mindez azt jelenti, május végén, június elején megtörténhet az első kapavágás.
Karácsony előtt tárgyalt a gönyűi önkormányzattal is a Gönyűi Postakocsi-fogadó Kft., s megegyeztek abban: a település rendezési tervébe bekerül az új komplexum. Korábban már írtunk arról: mivel a településnek nincs részesedése a fogadóból és az azt körülvelő 3,3 hektáros ingatlanból, így az értékesítésből értelemszerűen nem húzhatott hasznot. Közvetett módon azonban profitálhat: ha az idegenforgalmi koncepciójába beépíti a turisztikai központot, jóval több pályázati lehetőség nyílik meg előtte. Hasonlóképpen az eddigi sikertelen pályázatok után csatornázásra is nyerhet pénzt a turisztikai központra (is) hivatkozva.

- Sudár -
2003-01-05

Kisalföld napilap

további hírek

2003-01-07 14:35:24