Megszépülnek a kastély díszkútjai

Megszépülnek a kastély díszkútjai A fertődi Esterházy-kastély rehabilitációs programja keretében - összességében több tíz millió forintos költséggel - javában zajlik a műemlékegyüttes díszkútjainak a restaurálása.

A messze földön híres kastély díszkertjének szökőkútjai még az idén megszépülnek - tudtuk meg Besenyei Sándortól, az Esterházy-kastély műszaki vezetőjétől. A munkálatok során nemcsak a központi helyet ékesíto szökőkút, hanem a nyugati és a keleti épületszárnyakat díszítő kutak is újjászületnek. Az idők során a központi kút szoborkompozíciója viszont olyannyira tönkrement, hogy annak restaurálására már nincs mód. A Műemlékek Állami Gondnoksága művészeti szakértői ezért egy új, ám a korábbihoz teljesen hasonló, sőt, az időközben róla lekopott részleteket is megjelenítő alkotást készíttetnek.

A újonnan megvalósuló szobor valószínűleg a jövő év tavaszán kerül a helyére. Remélik, hogy a következő turistaszezon kezdetére a három szökőkút a park éke lehet. Faragó János korestaurátor a most zajló helyreállítási munkákkal kapcsolatban elmondta: a főmedence eredeti köveit szétszedték, a soproni műhelyben megtisztították. Időközben elkészült a medence új, vasbeton- és vízszigetelésű része, valamint az új szurokavicságy. Ezekben a napokban már a fenékkövek újralerakása történik. A három kút
restaurálási munkáival a tervek
szerint még az idén végeznek.

Gosztonyi M.
2002-11-27

http://www.kisalfold.hu

további hírek

2002-11-29 15:49:58