András napi disznótor

András napi disznótor 2002. november 28 - december 1.

András napjától vágják tradicionálisan a magyar falvakban a disznót. A hagyomány felelevenítéseként tartjuk ebben az időszakban az András-napi disznótort.
Csoportos igény esetén programajánlatunk a következő.
A csárdában már hajnalban megjelenik a böllér. A vágás, perzselés után mindenkinek meg van a maga dolga (a vendégek bekapcsolódhatnak a munkába). Az asszonyok sütik a vért, tisztítják a fokhagymát, töltik a hurkát, készítik a töltött káposztát. A gazda mulattatja, borral kínálja a segítőket, a vendégeket. A disznótor étrendje hagyományosan a következő: villásreggelire hagymás sült vért, hirtelensültet, májas omlettet, ebédre és vacsorára orjalevest, savanyú velőlevest, erdélyi töltött káposztát, májpörköltet savanyú hagymával, sült kolbászt és hurkát, pecsenye, hájas pogácsa, tepertős-túrós rétes. Tor közben folyik a bor, a pálinka, hogy a következő évben is szerencséjük legyen a gazdáknak a disznóval. Erre a programra nagyobb társaságok jelentkezését várjuk.
A Tanyacsárda étlapján nov. 28 - december 1. között megtalálhatóak a fent említett ételekből válogathatnak vendégeink.

http://www.tanyacsarda.hu

további hírek

2002-10-01 14:43:03