Az évezred első borversenye

Régiónk: Vezet a kékfrankos
A soproni történelmi borvidéken dr. Szita Miklós borász szervezésében a Lippai-szakiskolában a héten rendezték meg az évezred első regionális borversenyét. Az eseményre a város és vonzáskörzete ötvenhat termelője küldött mintát tavalyi, illetve korábbi termésének legjavából.
A három bírálóbizottság öt-öt tagja végül is 191 bort minősített. A borvidékre jellemző vörösborok túlsúlyát mutatja, hogy a kollekcióból 150 volt a vörösbor – ebből 85 a kékfrankos -, 14 a rosé és huszonhét a fehérbor. A zsűri munkájában részt vett Molnár Tibor a Soproni Hegyközségi Tanács elnöke és az Országos Borminősítő Intézet főfelügyelőinek csoportja is.
Az elmúlt év jó termését és a termelők szakértelmét jelzi, hogy az ünnepélyes eredményhirdetésen harmincnyolc bor nyert aranyérmet. Ezüstöt 99, bronzot 36 bor érdemelt ki. Nagyaranyéremmel három bort tüntettek ki: a Vinex és az Iváncsics-Roll pincészet cabernet sauvignonját, valamint Rabi Sándor kékfrankosát.
A soproni borvidék a borverseny 38 aranyérmes borával képviselteti magát a Pannonhalmán június 26-én megrendezésre kerülő megyei borversenyen.

/Gosztonyi/

Kisalföld 2001. június 22. (péntek)

további hírek

2001-07-02 14:11:02