Soproni Ünnepi Hetek

Ma este negyvennegyedszer ad otthont a Fő tér a Soproni Ünnepi Hetek megnyitójának.
A rendezők – a Pro Kultúra Kht. Munkatársai – az idei nyárra is gazdag, változatos és számos rétegigényt is kielégítő programot, mini fesztivált szerveztek.

Horváth Zoltánné, a Pro Kultúra Kht. Kulturális igazgatója érdeklődésünkre elmondta, a rendezvénysorozat költségvetése összesen 35 millió forint. Ezt az összeget önkormányzati támogatásból, saját forrásunkból és pályázati pénzekből teremtették elő. Külön öröm számunkra, hogy a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma a barlangszínházi előadásokat felvette a nyári színházak sorába, és kétmillió forintot biztosított az előadásokra. Természetesen igyekeznek kihasználni a Széchenyi-terv adta lehetőségeket is, hiszen a rendezvénysorozat a magas látogatottság ellenére – éppúgy, mint a világ bármely részén – veszteséges.
Az elmúlt évek alapján az idén is tizenötmillió forint körüli bevételre számítanak, s ez az arány megfelel a hazai és a nemzetközi tapasztalatoknak is.
A barlangszínházi operaelőadások jegyeit nyolcvan százalékban külföldiek vásárolják meg. A soproniak és a Sopron környékiek az idén is olcsóbban láthatják az előadásokat. Míg a külföldiek egy jegyért átlagban hétezer forintot fizetnek, addig a helyiek csupán kétezer-ötszázat.
- Úgy gondoljuk, hogy önkormányzati intézmény lévén ennyi kedvezményt adhatunk a soproniaknak, hiszen az ő adójukból is finanszírozzuk a rendezvényeket. Csak megjegyezem, hogy a Hungaroringen is ezt a megoldást alkalmazzák. Hogy pontosan mennyi nézőre és látogatóra számítunk, csak becsülni tudjuk, hiszen a szabadtéri események látogatóit nem regisztráljuk. Úgy vélem azonban, hogy összességében több mint száz-százötvenezer embernek nyújtunk az idén is kellemes és értékes szórakozást. Külön kell szólnom, a mini fesztiválokról – a fúvósok találkozójáról, gyermeknéptánc-fesztiválról és a Régi Zenei Napokról – amelyek ugyan önálló egységek, de mégis szerves részei az ünnepi heteknek. A Régi Zenei Napok a Hungarofest támogatja.

Zene, tánc, ének, játék…
És még sok minden érdekes-izgalmas várható a Soproni Ünnepi Heteken.
Az előző években is nagy sikere volt a SÜH eseményeinek. A rendezvénysorozatot minden esztendőben a Sopron Városi Fúvószenekar hagyományos felvonulása és térzenéje nyitotta meg. A városon át tartó felvonuláshoz természetesen bárki csatlakozhat.
A kirakodóvásárral egybekötött kézműves foglalkozáson az érdeklődő gyermekek és felnőttek nemcsak a kész alkotásokat tekinthették meg, hanem elleshették például a kerámiakészítés csínyját-bínját.
S hoy a gyerekek még véletlenül se unatkozzanak, szép számmal szerepelnek minden évben olyan programok, amelyek gyerekekről gyerekenek (is) szólnak. Így például a gyermeknéptánc-fesztivál.

/H.F./


Kisalföld 2001. június 22. (péntek)

további hírek

2001-07-02 14:08:38