Hattyúk nyomában

Fertő: A gyerekek kezéből kikapják az elemózsiát

Úgy tűnik, a Fertő tavon visszaüt az a gyakorlat, hogy a strandolók rendszeresen etették, etetik a hattyúkat. A védett madarak úgy hozzászoktak e partszakaszhoz, hogy a merészebbje ma már erőszakkal is elorozza a kisgyermekek kezéből az elemózsiát. Szánthó Ödön, a Fertő strandjának vezetője elmesélte, látott olyat is, amit egy hattyú kitotyogott a strandolók egyik felügyelet nélkül maradt helyéhez, s a táskában önhatalmúlag étel után kutatott… Egyre nagyobb gondot jelentenek hát a Fertő tó látképéhez hozzátartozó védett madarak, amelyek idén minden eddiginél nagyobb számban özönlötték el a part menti vizeket.
- Igazából nem a hattyúk száma, hanem szerencsétlen tartózkodási helyük okozza a problémát – fogalmazott Varga János, a Soproni Fürdőüzemeltető és Kereskedelmi Kft. ügyvezetője.
- A hattyúk leginkább a gyermekek számára fenntartott sekély vízben úszkálnak, ürülékükkel szennyezve a vizet és a partot. Közegészségügyi kérdés, hogy – a Fertő-Hanság Nemzeti Park szakembereit bevonva – tegyünk valamit a megoldás érdekében. Első lépésként az hozna eredményt, ha az emberek tartózkodnának a hattyúk etetésétől…

Fertő tó: Elkészült végre a részletes rendezési terv

Elkészült a Fertő tó szabályozási tervének egyeztetési anyaga, amely meghatározza a rákosi öböl jövőjét. Zambó Terézia Ybl-díjas tervező lagúnákat és szigeteket álmodott a tó partjára.
Néhány év múlva kék lagúnákon csónakázhatunk ott, ahol ma még a nádas susog. Szigetről szigetre sétálhatunk a csatornák között, a víz fölött feszülő hidakon. Igazi üdülőparadicsom lesz a parton, tájba illő, ízléses, ahol a természetkedvelő és a strand nyüzsgését szerető vendég egyaránt jól érezheti magát.
A szabályozási terv felülvizsgálói – elsősorban a Fertő-Hanság Nemzeti Park – figyelemmel voltak arra is, hogy a beépítés ellenére továbbra is háborítatlanul élhessenek a közelben a tó állatai.

A Fertő tó szabályozási tervének előzetes hatástanulmánya az önkormányzat megrendelésére már 1996-ban elkészült. Négy terv is született a tó környékének beépítésére, melyet alaposan megvizsgáltak a szakértők. A népegészségügyi, áramlástani, botanikai, közlekedésfejlesztési, településfejlesztési, természetvédelmi, vízminőségi, zaj és légszennyezettségi szakvélemény alapján választották ki a legjobbnak bizonyuló tervet, melyet aztán részletesen is kidolgozott a tervező – mondta el a háttérmunka részleteiről Kuslits Tibor, Sopron főépítésze.
Megtudtuk, nagy igény mutatkozott már a Fertő környékének beépítésére, s különösen szükség volt több kikötőhelyre. Az új szabályozási terv erre is gondolt. A befektetők igényének azonban féket szab a Fertő-Hanság Nemzeti Park. A beruházások nem veszélyeztethetik a tó és környékének élővilágát, az építményeknek pedig tájba illőnek kell lenniük.
A terv egyébként lagúnákra épít. A ma még nádas területeken csatornákat kotornak majd, amelyek között szabályos szigeteket, szárazulatokat alakítanak ki. Ezekre építik fel körben a kisebb, földszintes nyaralókat, belső területükön pedig üdülőházakat alakítanak ki. De ezek a nagyobb épületek sem lehetnek magasabbak hat méteresnél. A szigetek és lagúnák rendszerében hidak, sétányok, utak biztosítják a közlekedést, de persze csónakkal is kellemes lesz az utazás. Bővül a strand területe is, jóval nagyobb lesz a parkoló, ezen kívül hatalmas sportpályák és zöld pihenőterületek is szerepelnek a tervben. Mindez valójában egy kísérlet, hiszen a több ütemben megvalósuló tájrendezés első lépcsőiben derül majd ki, miként reagál a tó, a természet a beavatkozásra. A hatástanulmányok azonban előrebocsátják azt, hogy nem lesz nagy gond.
Kuslits Tibor szerint, amennyiben nem merülnek fel kifogások a terv ellen, a beruházás első üteme már a jövő tavasszal indulhat. Jelenleg a szakhatóságok véleményezik a végleges tervet, s jóváhagyásuk esetén kerül az anyag Sopron közgyűlése elé.

/Gosztonyi M./


Kisalföld 2001. június 22. (péntek)

további hírek

2001-06-29 09:44:06