Felújítás előtt a győri bazilika

Orbán Viktor miniszterelnök a magyar kormány nevében tizenkétmillió forintot adott a győri székesegyház, a bazilika minor külső felújítására. Az erről szóló értesítésben egyúttal üdvözletét küldte és jókívánságait fejezte ki az egyházközség híveinek – jelentették be nemrég a Káptalandombon. A megyés püspöknél érdeklődtünk a hírrel kapcsolatban.
- Az összeget a Miniszterelnöki Hivataltól pályázaton nyertük. A győri önkormányzattól kapott kétmillió forinttal kiegészítve hamarosan megkezdhetjük a bazilika külső felújítását – erősítette meg az értesülést dr. Pápai Lajos.
A megyés püspökről általában kevéssé ismert, hogy tudományos tevékenysége alapján gyakran hívják teológiai konferenciákra. Májusban például Fatimában járt…
A nemzetközi teológiai konferenciát a harmincöt éve jól működő, több karral rendelkező katolikus egyetem rendezte. Azt is kevesen tudják Magyarországon, hogy Portugáliában több mint kétszáz éve uralkodnak különféle egyházellenes rezsimek, a népben azonban mégis szilárdabban megőrződött a hit, mint nálunk. Bár a századelőn a katolikusok szinte minden ingatlanát elvették, és a Salazar-féle puha diktatúra idején sem kaptak vissza semmit, az egyház a hívek önzetlen adományaiból újjáépült.
Győrött is van haladás: idén heten tettek zárószigorlatot a római lateráni egyetemen tanuló szemináriumi kispapok közül. A vizsgákra Rómából érkeztek tanárok.

/Csudai E./

Kisalföld 2001.06.19. (kedd)

további hírek

2001-06-28 12:15:17