SAVARIA TÖRTÉNELMI KARNEVÁL

SAVARIA TÖRTÉNELMI KARNEVÁL 2002. AUGUSZTUS 22- 25.

Szombathely legnagyobb történelmi ünnepe a Savaria Történelmi Karnevál idén 9 különböző helyszínen várja vendégeit:

Ferences-kert

A Ferences-kert hasznosítása idén is több alternatívát kínál. Mint a belváros egyetlen nagy befogadóképességű kertje otthont ad a történelmi színjátéknak: itt kerül felépítésre a darab nagyméretű színpada, és a több ezer fő befogadóképességű szabadtéri lelátó.

A színházi előadások között a színpad, valamint az aréna gladiátorjátékok, lovagi tornák, lovasíjász bemutatók és zászlóforgató csoportok bemutatóinak helyszínéül is szolgál. Ezen kívül a kertben táboroznak a római, magyar, és középkori fegyveres csapatok is.

Szent Márton-játék
A 2002. évi Savaria Történelmi Karnevál színházi előadása Szombathely legnagyobb szülöttjének, Európa legnagyobb szentjének kíván emléket állítani Szent Márton-játék címmel. A színjáték a középkori misztériumok látványvilágának megidézésére vállalkozik - főként André de la Vigne 1496-ban rendezett burgundiai misztériumjátéka nyomán. A nemes és kidolgozott irodalmi alapanyagból megrendezésre kerülő szabadtéri előadás szerepeit országosan is ismert és a színházi szakma által egyértelműen elismert színművészek alakítják. A kisebb szerepeket amatőr színjátszók; a tömegjeleneteket a város vállalkozó kedvű polgárai játsszák.

SZEREPOSZTÁS

Idős Szent Márton - Jordán Tamás Kossuth,- és Jászai-díjas, Érdemes Művész
Fiatal Szent Márton - Schmied Zoltán Atlantisz Társulat
Sátán - Bezerédi Zoltán - Jászai-díjas
Márton anyja - Egri Márta - Jászai -díjas
Márton apja, a Sánta - Ujlaki Dénes - Jászai-díjas
A Molnár, Taetradius, a Vak - Hollósi Frigyes - Jászai-díjas, Érdemes Művész
Molnárné - Varga Izabella
Gallus - Gőz István
Berith - Vass Szilárd Atlantisz Társulat
A Pap, Hilarius püspök, a Szakács - Greifenstein János
további szerepek - Merlin Színház Atlantisz Társulata, szombathelyi s körmendi színjátszók, Savaria Legio Egyesület, Ungaresca Táncegyüttes, valamint Szombathely város lakói
Művészeti koordinátor
dramaturg - Duró Győző Jászai-díjas
Rendező - Lendvai Zoltán
Játéktér - és díszlettervező Horgas Péter
Jelmeztervező - Huszthy Edit
Zeneszerző - Vedres Csaba
A versbetétek költője - Bella István - Kossuth-díjas
Főügyelő - Szalai Péter
Kórusfelvételek - Erkel Kórus Szombathely


Az idén 3 előadást tekinthet meg a közönség:

augusztus 22. (csütörtök) 17.30 (esőnap nincs, a jegyek visszaválthatók)
augusztus 23. (péntek) 17.30 (esőnap aug. 25. vasárnap 1000)
augusztus 24. (szombat) 17.30 (esőnap aug. 25. vasárnap 1000)


Harci bemutatók az arénában és tábori élet

Nagy érdeklődésre számíthatnak idén is a Ferences-kertben zajló történelmi hadi játékok, melyek az ókortól a késő-középkorig terjedő szakasz hadviselését jelenítik meg. A tavaly nagy sikert aratott Collegium Gladiatorium közel 40 fős csapata hitelesen hozza el Szombathelyre az ókori császári gladiátorjátékok hangulatát. A római katonai erődben közel 50 legionárius ver tábort. A Savaia Legio Egyesület mellett Németországból, Ausztriából, Brigetioból is érkeznek vendégcsapatok.

A honfoglaló magyarok életmódjának és táborának működését idén is a Magor Íjász Egyesületnek köszönhetően láthatjuk, sőt vendégünk lesz a világhírű lovasíjász, Kassai Lajos.

Idén a középkor megjelenítésére is nagy hangsúlyt fordítunk. A Magyarországon legnagyobb tapasztalattal rendelkező, iskolateremtő Szent György Lovagrend közel 40 tagja jóvoltából tanúi lehetünk gyalogos- és lovas lovagi tornáknak, párviadaloknak, egy középkori királyi udvar működésének. Ezt a hangulatot erősítik az első alkalommal szereplő Szent Sebestyén Egyesület számszeríjászai is. A rendezvény népszerűségét illusztrálja, hogy testvérvárosainkból több hagyományőrző csoport is jelentkezett, hogy szerepelhessen a Karneválon. (Artistica Anam Cara- Kaufbeurenből, Contrada di San Giorgio- Ferrarából, Memmingeni muskétások...stb.)

Fő tér

A helyszínek közül az egyik legismertebb és legnépszerűbb a Fő tér, ahol augusztus 23-án reggel kezdetét veszi a három napon át tartó non-stop programfolyam. Az elmúlt évek tapasztalatai igazolták, hogy a Fő tér vonzza a legnagyobb látogatótömeget, mely néha már a zsúfoltság hatását keltette, ezért idén kísérletet teszünk a Fő tér tehermentesítésére, a helyszínek és a nézősereg térben történő 'széthúzására'.


Öreg város vására

Az egykori piactér ad ismét otthont a színvonalas kézműves portékáit kínáló 'Öreg város vásárának', mely a három nap során 120 árust, valamint vendéglátó egységeket, mesterségbemutatókat fogad.


Koncert- és vásári programok

A vásári sokadalom kínálata mellett a Fő téren felállított nagyszínpadon világszerte elismert művészek koncertjei várják a látogatókat (Ghymes, Besh'o Drom, Muzsikás, Hegedős Együttes, Honvéd Táncegyüttes), mellettük természetesen a helyi művészeti együttesek kiemelkedő csoportjai is bemutatkozási lehetőséget kapnak. A naponta 1000-2400 óráig folyamatosan zajló programok fő rendezőelve a változatosság, a mozgalmasság, a többszintű kínálat megteremtése volt, a magas minőségi elvárások szem előtt tartása mellett. A tér kisebb zugaiban vándormuzsikusok, maskarások, artisták, gólyalábas alakoskodók, tűzfújók és zsonglőrök biztosítják az igazi középkori forgatagot.

A Fő téren a három nap során közel 50 színpadi bemutatót láthat a közönség, s ezek a - szintén e helyszínen zajló - kisebb akciókkal együtt több, mint száz élményt adó produkciót kínálnak.

Gyermekhelyszín - Kalandvár - Gayer-park

A tavalyi egyértelmű siker alapján idén is megrendezésre kerül a Kalandvár, amely a gyerekeknek kínált három napon át folyamatos szórakozási, tartalmas időtöltési lehetőséget. A Kalandvár helyszíne ebben az évben a Gayer-park lesz, amely árnyas fáival, játszóterével, sportpályáival a családok számára is jóval kellemesebbnek ígérkezik a tavalyi helyszínnél.


Kézműves foglalkoztatók

A gyermekek a kézműves foglalkozások során elleshetik régi népi kismesterségek műhelytitkait, a saját maguk által készített tárgyakat haza is vihetik. Lesz fafaragás, agyagozás, gyöngyfűzés, rongybaba-készítés, vesszőfonás, gyékényfonás, tölcsérbáb készítés, bőrözés.


Regejáró

A Regejáró mindhárom napon át folyamatosan működő gyermek- és családi programnak ad helyet. Az ősi magyar motívumokat díszítő elemül felhasználó, sátras térformájú fa és vászon építményben 7 próbát kell kiállni a gyerekeknek: különböző ügyességi feladatok, titoklabirintus, játszótér várja a legbátrabbakat. A Regejáró speciális kör alakú színpadán bábos és zenés produkciók is láthatók majd. A Regejáróban 8 játékgazda és egy zenekar fogadja a közönséget, és működteti a hétpróba helyszíneit.


Színpadi produkciók

A színpadi produkciók kiválasztásánál a minőséget és az interaktivitást helyeztük előtérbe. A fellépők között egyenlő számban lesznek prózai és zenés műsorokat kínáló produkciók. A neves előadói listáról néhány név: Kaláka, Szélkiáltó, Szvorák Kati és a Hegedős Együttes, Ládafia Bábszínház, Tatros Zenekar, Mesebolt Bábszínház, Langaléta Garabonciások stb.


Laterna Savaria

A Gayer-parkban napközben gyermekhelyszínként működő Regejáró az éjszaka folyamán más funkciót kap: archív filmek vetítésével (Savaria Karneválok a 60-as évekből, régi szombathelyi szösszenetek, filmfesztiválok díjnyertes filmjei), koncerttel, táncházzal, mesemondással a 'felnőtt gyermekek' alternatív megőrzőhelyévé varázsolódik át.


Romkert

Tavaly debütált a Romkert, s egyből az egyik legnépszerűbb helyszín elismerését vívta ki magának. Az egykori Savaria romjainál méltóbb hátteret keresve sem találhattunk volna a civil Savaria életének megjelenítésére.

A katonai táborok életmódját ellensúlyozva bemutatkozik a civil lakosság is: kereskedők, kézművesek, római konyha, rabszolgavásár várja az ide érkezőket, és a helytartói palotában maga a helytartó tesz igazságot a peres felek között. Elkészül ez alkalomra a római sajtó savariai különszáma is, az Acta di urna Savariensis, melyből a mai lapoknál megszokott rovatok segítségével tájékozódhatunk a savariai városlakók mindennapjairól.


Uránia Udvar

Szintén új helyszín volt 2001-ben az Uránia Udvar, mely a várakozásokon felüli népszerűségre tett szert a Karnevál 3 napja során. Idén ismét főként zenei produkcióival csalogatja vendégeit a mediterrán zeneudvar, de itt vernek sátrat a Theatro Capriccio vándorszínészei is.

Borok utcája

Idén először mutatkozhatnak be a Karneválon az ország minőségi bortermelői. Az Iseum fogadóépülete előtt felállított boros pavilonok vérpezsdítő nedűje mellett főként a boros mulatságokhoz kapcsolódó koncertek, táncbemutatók, zenei estek fokozzák a hangulatot. A „Karnevál bora” cím mellett közönségdíjért is versenghetnek a borosgazdák, de a vállalkozó kedvű borivók is összemérhetik a borászat terén szerzett technikai és elméleti tudásukat.


Papi Szeminárium Udvara

A Karnevál könnyedebb programjai mellett a komolyzene képviselői számára is teret biztosítunk az idei programban. A Szombathelyi Szimfonikus Zenekar és az olasz Fandango Gitárquartett nyáresti koncertjei reméljük, igazi zenei csemegének ígérkeznek.

Belsikátor

Ismét egy új helyszín, mely főként az utcaszínház kedvelőinek tartogathat meglepetéseket. Az egykori mediterrán ház helyén - egy korábban elindult kezdeményezés eredményeként - vásári színházi produkciókat mutatunk be, melyek kimondottan az idei Savaria Karneválra készültek. A Ferrum Színházi Társulás mellett az Atlantis Színház társulata a Szent Mártonhoz kötődő legendáriumot dolgozza fel. A Belsikátorban felépítésre kerülő középkori játszóházban pedig mindenki kipróbálhatja erejét, ügyességét, leleményességét is.

Karneváli felvonulás

A felvonulás ismét a már jól bevált útvonalon kápráztatja el nézőit. A péntek délutáni csillagpontos, valamint a szombat esti karneváli felvonulás reményeink szerint pergő ritmusával, mediterrán életörömével minden érdeklődőt elkápráztat.

További információ:

Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány
Karneváliroda

9700 Szombathely, Széchenyi u. 1.
Pf. 104.
Tel/fax: 94/ 510-160, 510-161
Sajtókapcsolat: Kovács Balázs (06)70 - 318 50 46

e-mail: [email protected]
www.savariakarneval.hu

további hírek

2002-08-22 23:12:23