Gloriette a Fertő partján

Gloriette a Fertő partján A Fertőmelléki dombsor egyik legszebb pontján, Fertőboz fölött gróf Széchényi Ferenc által emeltetett Gloriette 200 éve nyújt lehetőséget a megpihenésre a páratlan kilátásért a dombra felkapaszkodók számára.


A Nagycenkről és a Fertő tó vidékéről szóló leírások legtöbbjében az áll, hogy a fertőbozi dombtetőn álló kilátót József nádor látogatása alkalmából emeltette a vendéglátó gróf Széchényi Ferenc. Az, hogy valóban itt járt-e a nádor, nem bizonyított, hiszen róla semmilyen dokumentáció nem áll a rendelkezésünkre – meséli Kenessei Károly, a nagycenki Széchenyi István Emlékmúzeum igazgatója. Széchényi Ferenc életrajzában sem találunk erre vonatkozó utalást és Csatkai Endre a Sopron Vármegye műemlékei című munkájában sem tesz róla említést. Egy 1943-as Soproni Szemlében azonban az áll, hogy a nádor a napóleoni háborúk miatt az 1800-as évek elején hosszabb időszakokat töltött Magyarországon, illetve gyakran járt családjával együtt Sopronban és „több ízben felkereste Kiscenk és Fertőboz kies vidékét”. Mindezek tükrében elképzelhető, hogy a kilátó egykori felirata szerinti titulusnak megfelelően „Ausztriai József, Magyarország nádora” ugyanonnan csodálta a Fertő nádasát, mint az, aki ma látogat el a Gloriette-hez.
A nagycenki kastélyt a Fertő tóval mintegy köldökzsinórként összekötő Hársfasor végétől, a szőlőkön át, kocsiút vezetett a kilátóhoz, mely a dombtetőn lévő tőkék közti földúton ma is megközelíthető. Fertőboz felől a templom melletti úton, illetve a milleniumi emlékműtől induló meredek lépcsőn lehet eljutni a Gloriette-hez. Fentről a szemlélő elé tárul a Fertő nádasa, tiszta időben balra a balfi dombok, jobbra a fertőújlaki öböl látható. A ma Fertőboz szinte legjelentősebb turisztikai célpontjának számító műemlék páratlan élményt nyújt az idelátogatók számára.
Kisalföld, Benke Éva 2002-08-16

A kilátó építésének 200. évfordulója alkalmából augusztus 18.-án vasárnap délután 5 órai kezdettel, Fertőboz polgármesterének szervezésében sikeres, példa értékű megemlékezést és grillpartit tartottak a kilátónál.(képünkön)


további hírek

2002-08-19 11:42:05