Az alcsúti Habsburg-kastély tündöklése és pusztulása című kiállítás

Az alcsúti Habsburg-kastély tündöklése és pusztulása című kiállítás A székesfehérvári
Szent István Király Múzeum
meghívja Önt

Az alcsúti Habsburg-kastély tündöklése és pusztulása című kiállítására, amelyet Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg és Fertő László Fejér Megye Közgyűlésének elnöke nyit meg
2002. augusztus 17-én, szombaton délelőtt fél 12 órakor
a múzeum Dísztermében (Fő u. 6.).

A kiállítás megtekinthető: 2002. december 22-ig.
Nyitva: szeptember 30-ig hétfő kivételével naponta 10-16 óráig, október 1- december 22-ig hétfő kivételével naponta 10-14 óráig.

A kiállítás támogatói:
Nemzeti Kulturális Alapprogram
Fejér Megyei Közgyűlés Elnöke
Lénia 2 Kft.


SZENT ISTVÁN KIRÁLY MÚZEUM - RENDHÁZ, DÍSZTEREM
(Fő u. 6.)

Az alcsúti Habsburg-kastély tündöklése és pusztulása

Alcsúton a 19. század második évtizedében alapította a családi rezidenciát József nádor, amelyet a későbbi generációk tovább bővítettek, szépítettek. A II. világháború befejező napjaiban a kastély kiégett, majd a következő néhány év alatt teljesen elpusztult. A kiégett palota lebontása után, az 1940-es évek végén a törmeléket a megmaradt homlokzati fal és portikusz mögött dombbá tolták össze a tereprendezés során. Ezt évtizedek alatt lassan birtokba vette a természet, míg 1985-ben Papp János restaurátor kutatásokat kezdett a területen. Az évek folyamán lelkes helyi tanárokkal, diákokkal, egyetemi hallgatókkal, barátokkal gigászi munkát végeztek. Több tízezer porcelán-, márvány-, üveg-, kristály-, fémtöredék került elő, amelyet tisztítottak, válogattak, konzerváltak. A kastélyról a 19-20. század fordulóján jelentős mennyiségű, jó minőségű fénykép készült, ezeket a Magyar Nemzeti Múzeum és az Országos Műemlékvédelmi Hivatal fotótára őrzi. E fotók alapján Papp János azonosította az összetört 18-19. századi porcelán-, miniatűr porcelánfestmény- és szobortöredékeket. Az égés után a bútorokból csak a veretek, a képekből a bronz díszítések maradtak meg. Ezeket is azonosítva Frecskai Zoltán és Klösz György fotóival, lassan feltárul a palota műkincsállománya. A kastély levéltári anyagának maradványát a faluban az Országos Széchenyi Könyvtár gyűjtötte össze, rendszerezte és vette leltárba. Ezeket és a Habsburg család tagjainak egymáshoz magyarul írott leveleit olvasva bepillanthatunk a kastélybeli élet mindennapjaiba.

A kiállítás megtekinthető: 2002. augusztus 17 - december 22-ig.
Nyitva: szeptember 30-ig hétfő kivételével naponta 10-16 óráig, október 1- december 22-ig hétfő kivételével naponta 10-14 óráig.

Fejér Megyei Múzeumok Igazgatósága

további hírek

2002-08-12 11:17:45