Az új évezred új képei

A soproni társaság külföldi művészek körében.

Az 1897-ben alapított Soproni Képzőművészeti Társaság – amely jelenleg negyvenöt taggal büszkélkedhet – vasárnap nagyszabású kiállítással köszönti az új évezredet. A június 17-én, délelőtt 11 órakor a Várkerület Galériában nyíló tárlat képein – ahogyan azt Keresztény Richárd, a társaság titkára említette – talán még a festék jellegzetes illata is érezhető lesz. A házizsűri – Sz. Nagy Sándor, a társaság elnöke, Fejér Zoltán alelnök, Grabner József, Török Bernadett és Dorosmai Erzsébet – napokban választja ki a falakra kerülő alkotásokat.

A képzőművészeti társaság egy másik, nemzetközi szintű akciója a múlt évezredből húzódik át a 2001-es esztendőre. Az Art Focus Európa 2000 projekt keretében a tavaly ősszel Sopronból útnak indított vándorkiállítás – amely kollekció darabjait soproni, osztrák és német művészek festették – megjárta Ausztria nagyvárosait; idén áprilisban Franciaországban, májusban Németországban szerzett örömöt a képzőművészet rajongóinak. A soproni művészek képei idén ősszel kerülnek vissza városunkba.

- Az új évezred új alkotásai elnevezésű tárlat mellett júniusban Sopron romániai testvérvárosában, Medgyesen is rendezünk kiállítást – mondta Keresztény Richárd.
- A soproni képzőművészek örömére, a városi könyvtár Pócsi utcai tömbjében is gyűjteményes kiállításon mutatkozhatunk be, amely augusztusig látható. Júliusban pedig ismét kedves vendégeket fogadhatunk külföldről: immár negyedik alkalommal lehetünk házigazdái a nemzetközi barokk képzőművészeti tábornak.

Az őszi hónapok szintén várakozással telnek majd, hiszen a Festőterem kétévenkénti őszi tárlatára készülenk a soproni, illetve a városunkból elszármazott mesterek.


/Gosztonyi/

Kisalföld (2001. június 13. szerda)

további hírek

2001-06-15 11:16:47