Lemezen a múzeum

Csorna intézményei közül egyedüliként a premontrei rendházat és a benne működő Csornai Múzeumot bemutató CD jelent meg nemrégiben Pájer Imre szerkesztésében.
A lemez anyagának összeállításában, szakértőként V. Szalontay Judit múzeumigazgató is közreműködött. A kiadványt a Nemzeti Kulturális Alapprogram Digitális Szakmai Kollégiuma, valamint a megyei önkormányzat támogatta.
A CD-n a szerzők vázolják a város és a premontrei rend több évszázados kapcsolatát, bemutatják a rendházat és annak templomát. A legnagyobb teret a több mint harminc éves múltra visszatekintő helyi múzeum kapta. A érdeklődő hű képet kap az intézémény kiállításairól, hisz anyag kedvet ébreszt a gyűjtemény megtekintéséhez. A rendház külső és belső értékeit színes fotók teszik szemléletessé, és a múzeum egy-egy darabjáról, érdekes tárgyáról is láthatók felvételek.
Nyomon követhetjük az ismerethordozón az állandó kiállításokat, és visszatekintve a múltba, fekete-fehér képek idézik fel egy-egy emlékezetes bemutató, megnyitó pillanatait. A történeti, a néprajzi és a premontrei egyházi kincsekből összeállított tárlat is számot tart az érdeklődésre, a könnyebb eligazodást pedig névmutató és irodalomjegyzék segíti.

Kisalföld 2001.06.19. (kedd)

további hírek

2001-06-27 11:53:58