Megújul a régi vár Szigligeten

Megújul a régi vár Szigligeten
Az anyagi támogatás hatása kívülről is jól látszik: folyik a falak felhúzása, javítása, a magasabb részeken a munkavégzéshez szükséges állványokat is összeszerelték. Az egykori szigligeti erőd óvásra, visszaépítésre méltó körvonalai a hegytetőről kiemelkedően messziről feltűnnek. A balatoni panoráma szerves részeként mindez -jó idő esetén - a tó déli partjáról is szembeötlik.


A felújítás nyomán ez még inkább így lesz, mivel a falakat mindenütt visszaépítik, magasítják - tájékoztatták lapunkat a település jegyzőségén. Hangsúlyozták, hogy a szezonban minden vendéget továbbra is szeretettel látnak, és felhívják a figyelmet arra is, hogy a műemIék látogatására a helyreállítás alatt folyamatosan van mód. A település könyvtárában azt is megtudtuk, hogy az építők a régi kőanyagot használva is őrzik a múltat. Ott ajánlották minden kirándulónak a Várvendéglőtől felfelé vezető kövezett sétautat. A vár mellett az ófalui nádtetős régi házak, a rókaránt.ói lankán álló kaípolna, az Esterházy-kastély, a réhelyi templomrom felkeresésére is invitáltak. Az állami támogatás az idén nyolcvanmillió forint, ennek felét a Széchenyi Terv keretéből nyerték a szigligetiek. A jelenleg állami tulajdonban lévő egykori erősség ingyenes használója az önkormányzat, üzemeltetője pedig a nemes célokat maga elé tűző Szigligeti Vár Alapítvány. Ez utóbbi sokat áldozott a marad-ványok feltárására, megőrzésére. Jól gazdálkodtak a belépődíjakkal és az apró emlékek árusításából bel'olyó forintokkal, lehetőségeik azonban szerények voltak. Most a támogatás minőségi változást jelenthet, mivel az elkövetkező időszakban a vár fenntartását meg tudják majd oldani ezekből a bevételekből. A támogatásból viszont a helyreállításban jelentősen és látványosan előre lehet lépni. Az alsó várban tetőzetet alakítanak ki a középkori erősségek nélkülözhetetlen része, az egykori istálló fölé.
A szakemberek a belső várban kápolnának valószínűsítik azt az épületet, amely most ismét boltozatot kap. Az 1260-1262 között emelt vár te-rületén legutoljára csaknem negyven éwel ezelőtt kutakodtak a régészek az Árpád-kori emlékek után, ezérl a mostani archeológiai kutatásoknak is kiemelt jelentősége van. A munkát az is gyorsítja, hogy az önkormányzat közmunkások foglalkoztatásával is segít. A YIII. század emlékét idéző,
a régmúltban szigetként elterülő, IV. Béla király ált.al a pannonhalmi bencéseknek adományozott Szigliget település felett magasodó erőd épületét a nyáron már felíjítva tekintheti meg mindenki.

L. T.

Üzleti 7

további hírek

2002-06-20 11:20:53