Tokajon Carl Orff: Carmina Burana

Tokajon Carl Orff: Carmina Burana Különleges, egyedülálló élmény részese lehet 2002. június 29-én, szombaton este 20 órától TOKAJBAN, ahol

Carl Orff: CARMINA BURANA koncertje kerül megrendezésre egy 15 éve használaton kívüli arénaszerű kőbányában, a patkó bányában.
A nyitányban felhangzik Hector Berlioz RÁKÓCZI INDULÓJA
A MÁV Szimfonikusok zenekara előadásában,
vezényel: HAMAR ZSOLT

A tokaji bor évszázadok óta az egyik legismertebb magyar termék. A bor, a táj, a nemzet elválaszthatatlan egymástól. Tokaj-hegyalja a szabadság földja, a tokaji a szabadság bora, a tokaji a szellem bora, a tokaji a kortalan bor. Az egykori pataki diákról az a hír járta hogy rossz bort már ivott, de jó vizet még soha!De miért is ivott volna vizet a régi pataki diák, amikor a XVI. Század végén már rendelkezett az Alma Mater a “korcsmáltatásnak jogával” (jus educilli), azaz szabadon kimérhette a szőlőiben termett bort a városban. Így aztán nem is csoda, hogy Pálóczi Horváth Ádám Ötödfélszáz énekek című gyűjteményében a bordalok többsége hegyaljai eredetű, amelyből egyszer talán egy bort kedvelő zeneszerző (hiszen Schubert-től, Beethowen-en át Brahms-ig hány ilyen nagyszerű művész volt a tokaji múltjában) megírja majd a Bodrog parti Carmina Burana-t.

Amikor a Benczur ezred egy ízben a hegyalján át Kassa felé vonult, gróf Larich generális megpillantva a tokaji szőlőhegyeket, amelyeket a nemes tőkék pompás királyi palástként borítottak a nyári verőfényben, tisztelgést vezényelt. Mikszáth hozzáteszi az “Egy különös házasság” c. regényében, hogy “a legénység úgy csinálta a tisztelgést, mintha a császár előtt állna: de ér is a tokaji hegy annyit, mint egy császár.”

Tokaj-hegyalja - mint kultúrtáj - mostantól a világörökség része. Carl Orff világhírűvé vált művével a “a királyok borát, a borok királyát”, a világörökséget szeretnék köszönteni, a tájat, amely annyi nagyszerű embert adott ennek a hazának. Rákóczi örökségét, Kossuth és Kazinczy szellemét idézzük meg ezen a szent helyen, ahol a honfoglaló Tarcal vezér virtusból a hegynek ugratott.

A Patkó bánya önmagában is igen szép természeti látvány. Az egyedi és jó akusztikájú, vadregényes környezet különleges élményt kínál a koncertet hallgatóknak. Amikor a művészek tolmácsolásában felhangzik a Rákóczi induló és a Carmina Burana dallama, az ezeréves múlt szelleme elevenedik meg a kőbánya katlanjában.

további hírek

2002-06-20 08:28:44