Matáv Színházi Esték

MATÁV SZÍNHÁZI ESTÉK BEMUTATJA:

Shakespeare: Hamlet
dráma két részben
Diósgyőri Vár

Címszereplő - rendező: Kálloy Molnár Péter

Szereplők: Igó Éva
Székhelyi József
Szűcs Gábor
Besenczi Árpád

Díszlet: A Diósgyőri Vár építői és rombolói

Bemutató: 2002. július 21.
További előadások: 2002. július 22-23-24.

A rendező ajánlása:

„Minden korban korszerű, aktuális: diktatúra, titokzatos gyilkosság, puccs, trónbitorlás, hatalommal való visszaélés minden évszázadban realitás, ezért aktualitás.
A mű zseniális történetvezetése, nyelvezete, gondolatisága, krimiszerűen izgalmas cselekménye, a címszereplő egyetemes és kortalan humanitása emeli minden idők talán legsikerültebb, legnépszerűbb drámájává.
2002 Hamletje természetesen XXI. századi. Természetesen XVI. századi. Természetesen mindkettő. Hamlet, dán királyfi a darab megírása óta eltelt 400 év (sokszor keserű) tapasztalatával öregebb kell legyen. 400 évvel modernebb kell legyen, fiatalabb, mégis ősapjához következetes. Hamlet dán királyfi magyar kell legyen, ha azt játszuk, hogy Magyarországon él. Európaisága már úgyis történelmi, színháztörténeti adottság.

A Hamlet 2002-ben Magyarországon (is) egy várromon játszódik. De mindenki azt mondja, ez egy vár. A hatalom központjában játszódik, annak hűlt helyén, annak emlékén. Szereplőinek a látszat megőrzése a legfontosabb feladatuk. A vár (emlék) hologramjának konzerválása. Emlékművet emelni, ha eredeti már nincs. Mindenki úgy tesz, mintha milliók fölött diszponálna (emberben és pénzben egyaránt) még ma is. Pedig összesen hatan teszik a dolgukat az egykori királyi székhely romjain.

A Hamlet 2002-ben másfél órás, szikáran a fő cselekmény maga. A Hamlet 2002-ben nem politikai görbetükör, nem krimi, nem szerelmi tragédia, nem moralizáló egyén-dráma, nem terror-antiterror gyilkosság-sorozat. Nem a bosszulni, vagy nem bosszulni dillemma-drámája. Egyik sem. Mindegyik külön-külön és együtt. Mert 2002-ben Magyarországon egy várromon játszódik. Nem kell több aktualizálás. Ez az alapfelállás megszínezi, kimarja az előadást a kellő helyeken. Magában hordja a veszélyt, a botrányt, a politikát, a politikamentességet, az Embert, tehát a sikert.”

A színházi bemutató fő szponzora a MATÁV Rt.
A bemutató Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával valósul meg.

'Péntek Esték a Rákóczi - Udvarban'

Programsorozat:
Helyszín: Miskolci Városi Galéria udvara

Július 5. 20.30 h A Creative Art Jazz Trió koncertje
Művészeti vezető: Vukán György
Közreműködik: Winand Gábor

Július 12. 20.30 h A PRINCESS Hegedű Trió koncertje

Augusztus 2. 20.30 h St. Martin koncertje

Belépőjegy:
Elővételben 1.200.- Ft,
Helyszínen: 1.500.- Ft

további hírek

2002-06-17 09:40:14