ISMÉT MEGÚJULT AZ ÁLLATKERT

ISMÉT MEGÚJULT AZ ÁLLATKERT Április 20-án Átadják az új tigris- és örvösmedve-kifutót a győri állatkertben. Télen – amíg a látogatók alig látogatták a vadasparkot – ismét több tízmillió forintos beruházással készülődtek odabent a 2002-es tavaszra.
Dr. Andréka György, az állatkert igazgatója elmondta, a meglévő három hektár terület átfogó felújítását több ütemben végzik. A látogatók eddig is évről évre „új” állatkertet vehettek szemügyre, idén a tigrisek, örvös medvék és kenguruk tágasabb és emberközelibb kifutójának kialakításán túl az állatsimogató is végleges helyet és formát nyer. Jövőre elkészül a majmok új melegháza, ugyanakkor a csimpánzok számára egy több száz négyzetméteres szabad, vizesárkos kifutót terveznek, ahol ráadásul már nem három, hanem hat csimpánz élhet. A majomcsapat az országban egyedülálló állatkerti látványosságnak ígérkezik az igazgató szerint. Új víziszárnyasokkal, szarvascsőrű madarakkal, valamint két bölénnyel gazdagodik még a vadaspark, ezenkívül a természet az állatkert határain belül is gondoskodik új egyedekről. Dr. Andréka György főként a majmok születésének örült idén.

Búcsú a hattyúktól
Az agresszív hattyúkon kívül a tarajos sültől is meg kellett válni a közelmúltban, az állat ugyanis tőrszerű tüskéjét a karakál mellébe mélyesztette. Az Európa-szerte kuriózumnak számító macskafélét alig lehetett megmenteni a haláltól – tudtuk meg dr. Andréka Györgytől.

Tekintélyes méret: negyvencentis nyelv
A még viszonylag újdonságnak számító Rudi, a kétéves, négy méter magas zsiráf is jó színben van, társainak, a zebrakancáknak egyelőre nem hoznak csődört, hogy fel ne bomoljon a béke. Rudi még két métert fog nőni és széltében is igen tekintélyt parancsoló méretet ölt hamarosan. Egyelőre csak nagy nehezen boldogul a kifutójában álló fa leveleivel, de azért eléri őket, hiába vágják szándékosan vissza az ágakat. Andréka elmesélte: a kifutó tervezésekor centire kiszámoltak mindent annak érdekében, hogy a kerítés túloldalán álló vízügyi vendégház telkére ne érjen át a zsiráf, ugyanis a külső kerítés mögött egy fűzfa testesítené meg a jószomszédi viszonyt. Egy dologgal nem kalkuláltak: a zsiráf negyven centiméteres nyelvével. Így a fűzfa napról napra kopárabb, a tulajdonos viszont szerencsére elnéző, hiszen kevesen mondhatják el magukról, hogy a fájukról egy zsiráf táplálkozik.

Szerelmes oroszlánok
A nyáron átadott oroszlánkifutó lakói is megváltoztak. Ahogy az igazgató fogalmaz: oroszlánként viselkednek. Ez annyit tesz, hogy megszűnt ideges járkálásuk, nagyokat esznek és utána még nagyobbakat lustálkodnak. Mozgó oroszlánt tehát nemigen látni, kivéve, amikor nemi életet él Gromek és a két nőstény. Ez sem elhanyagolható időtényező, az oroszlán szexuális éhsége ugyanis Győrben is akkora, mint mondjuk Tanzániában: öt nap alatt körülbelül kétszáz szerelmi akciót indít.

http://www.kisalfold.hu/cikk/gyor/35263

Kisalföld napilap 2002.03.25. hétfő

további hírek

2002-04-02 10:56:29