A magyar őskultúrát ápolják

Hagyományőrzők: Idén is látványos programokat szerveznek.

A magyar őskultúra megismertetését és népszerűsítését felvállaló mosonmagyaróvári Tengri Ijász és Hagyományőrző Egyesület idén is látványos programokkal szeretne kirukkolni. A részletekrő1 Bognár Árpádtól, az egyesület elnökétől érdeklődünk. Egyesületünk idei tervei között új kezdeményezések és már hagyományosnak tekinthető rendezvények egyaránt szerepelnek. Elsőként említem az első ízben kiírt Mosonmagyaróvár Nyílt Íjászbajnokságot, amit tradicionális kategóriában is meghirdettük. A másik új kezdeményezésünk Ópusztaszerre koncentrál. Alapszabályunkban is szerepel: tevékenységünkhöz hozzátartozik a magyar őskultúra megismertetése és népszerűsítése, ezért július közepére egyhetes ópusztaszeri kirándulást és táborozást szervezünk. Nemezjurtákban lesz a szállásunk, ökrök vontatta szekéren kirándulunk, ősmagyar ételeket eszünk. Lesz ezen kívül lovas-íjász- és harcijáték-bemutató, s lovaglásra is lesz alkalom. A teljes ellátást nyújtó programra június végéig lehet jelentkezni. Eredetileg negyven résztvevővel számolunk, de ha többen jelentkeznek, több turnust is indítunk.
- Harmadikként említem a harmadszor megrendezendő várjátékokat és történelmi íjászversenyt, amit idén minden eddiginél nagyobb szabásúra tervezünk. Az augusztus elején esedékes várjátékokon lovagi tornát, táltosszertartást, korhű ruhákba öltözött hagyományőrzők íjászversenyét tekinthetik meg az eseményre kilátogatók. Megismerkedhetnek a nomád népek zenéjével és megkóstol hatják a különféle ősmagyar, kirgiz és más nomád népek ételeit. Lesz lovasfelvonulás is, továbbá ügyességi népi játék. Bemutatkoznak a különféle népi mesterségek képviselői. A Lajta Néptáncegyesület tagjai pedig csángó néptáncokat és népdalokat adnak elő. Az eseményt megelőző este ráhangolódásképpen lovasok járják végig a város utcáit egy kobzos herold kíséretében, aki kikiáltóként fogja a másnapi programokat ismertetni.
- Fő programjaink mellett idén 63 helyen tartunk előadásokat és bemutatókat. A tradicionális íjászat népszerűsítése érdekében havonta egy alkalommal nyilvános íjászedzést tartunk, ahol az érdeklődők is kipróbálhatják tudásukat - fejezte be Bognár Árpád.

(Kiss Miklós - Kisalföld napilap)

Kisalföld, 2002 március 23.

további hírek

2002-03-27 15:12:50