Nyertes kastélyok és várak

Szállás és konferencia, történelmi környezetben - Újabb turizmuspályázatok

Nyertes kastélyok és várak

A kékedi Mertzel-kastélyban hirdette ki Budai Zoltán, a Gazdasági Minisztérium turisztikai helyettes államtitkára a Széchenyi Terv kastélyok és várak turisztikai hasznosítását támogató példázatok legújabb nyerteseit. Matolcsy György gazdasági miniszter a januári bizottsági javaslat alapján három kastély és két vár támogatásáról döntött. A bókaházi Botka-kastély, a dunapataj-szelídi Bence-kastély és a csertői Festetics-kastély összesen 246 millió vissza nem térítendő támogatáshoz jutott, amellyel mintegy 891 millió forint összegű beruházás valósul meg. A szigetvári és a boldogkőváraljai vár 437 millió forint összértékű beruházásaihoz 262 millió forint támogatást nyertek el. Budai Zoltán elmondta, hogy 2002-ben az elnyerhető támogatások összege megduplázódik, jelentősen kibővül a támogatott beruházások köre, míg a pályázatok számos könnyítést tartalmaznak.

A kastélyturizmus a kulturális turizmus egyik kiemelt ága. A kulturális örökség részét képező kastélyokat a világ minden részén megpróbálják hasznosítani, elsősorban rendezvényekre, illetve szállodák céljára. Ily módon a látogatók egyrészt megismerik az adott ország kultúrájának egy részét, másrészt a fenntartási költségeket maga az épület termeli ki.
A 2001 végén benyújtott négy újabb pályázatból három részesült összesen 246 millió forint támogatásban, ezzel mintegy 891 millió forint összegű beruházás jön létre. A Zala megyei bókaházi Botka-kastély a felújítás után négy lakosztállyal és három szobával, kastélyparkkal és számos magas szintű szolgáltatással várja majd a vendégeket. A Bács-Kiskun megyei dunapataj-szelidi Bence-kastély felújítása során a régi kastélyrészben 28 szobát, a mellette lévő új részben pedig 26 szobát alakítanak ki. Ezzel számos rekreációs lehetőséget nyújtó négycsillagos szálloda jön létre.
A Baranya megyei csertői Festetics-kastélyban négy lakosztály és tizenhárom szoba lesz, a kastélyszállóban elsősorban konferenciákat szerveznek. A támogatásban részesülő két vár 262 millió forint támogatást kap (csak ketten pályáztak) és összesen 437 millió forint összegű beruházás valósul meg. A nagy hírű szigetvári végvárat (Baranya megye) még a XIV. század első felében építették, majd Török Bálint hajtott rajta végre nagyméretű átépítést. A török uralom után egészen 1944-ig gazdasági központ maradt. A vár jövőbeni hasznosításában alapvetően a múzeumi funkció, a kulturális rendezvényközpont és az ifjúsági turizmus játszhat szerepet.
A Hernád-völgye és a Zempléni hegység találkozásánál a XIII. századtól kezdődően több részletben épült Bodrogkő vára. Többszöri tulajdonosváltás és átépítés után a XVIII. században felrobbantották. A beruházással az ország egyik kiemelt jelentőségű műemlékét kívánják méltó módon bemutatni.
A Széchenyi Terv turizmusfejlesztési programjának keretében meghirdetett kastélyok turisztikai hasznosításának támogatására kiírt pályázat elsődleges célja a kereskedelmi és szálláshelyek kialakításának ösztönzése volt, elsősorban a 2001. évi pályázatoknál. A maximálisan kapható támogatás nagysága a fejlesztés teljes önköltségének legfeljebb 30 százaléka, de legfeljebb 100 millió forint. A támogatást legalább 100 millió forint bekerülési összegű fejlesztésekhez lehetett igényelni. December közepéig összesen hét támogatási kérelmet nyújtottak be, amelyek támogatási igénye 571 millió forint. A pályázatból négy részesült összesen 276 millió forint támogatásban, s ezzel mintegy 909 millió forint összegű beruházás valósult meg, s így lehetővé válik négy kastély turisztikai hasznosítása. A Bács-Kiskun megyei helvéciai Wéber-kastélyt a tulajdonos elsősorban a borturizmushoz kapcsolódóan kívánja kastélyszállóként üzemeltetni. A felújítás nyomán nyolc apartmanban 32 szálláshelyet alakítanak ki. A szombathelyi Szegedy-kastélyban tíz lakosztály lesz és a számos magas színvonalú szolgáltatással négycsillagos szálloda jön létre. A hőgyészi (Tolna megye) kastélyszálló elsősorban a konferenciaturizmusra épül. A négyszintes megyei piaristakastélyban négycsillagos 86 szálláshellyel rendelkező kastélyszállót alakítanak ki.
Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy ezekhez a pályázatokhoz hosszú felkészülési idő szükséges. Ahhoz, hogy szélesebb körben vehessék igénybe az érdeklődők ezeket a pályázatok útján elnyerhető támogatásokat, a Gazdasági Minisztérium a most meghirdetett kastélyok turisztikai hasznosítását támogató pályázatoknál a tavalyihoz képest kibővíti a támogatások körét és egyszerűbben teljesíthető feltételeket szab meg.
Újdonság, hogy önkormányzati tulajdonú kastély esetében pályázni lehet kiállító-, illetve koncertterem kialakítására, amennyiben a kastély üzemeltetője maga a tulajdonos önkormányzat, vagy az általa létrehozott nonprofit szervezet. Lényeges változás az is, hogy kétszeresére növekedett az elnyerhető támogatás nagysága, valamint, hogy a támogatás egyik feltételeként előírt, legalacsonyabb beruházási összeg 40 százalékkal csökkent. A pályázatok a Gazdasági Minisztérium honlapjáról letölthetők.

B. Mezei Éva

Üzleti7, 2002. február 11. -i száma

további hírek

2002-02-11 10:54:56