Újabb jelentős jubileum

Újabb jelentős jubileum Sopron idén ünnepli szabad királyi várossá nyilvánításának 725. évfordulóját. Az önkormányzat ebből az alkalomból nagyszabású ünnep- és programsorozatra készül. A tervek között több kiadvány megjelentetése is szerepel.

Az előző évezred utolsó, s e század első éveiben számos - a város életében jelentős évforduló adott ünneplési lehetőséget a soproniaknak. 1996-ban a honfoglalás 1100. és a magyar iskola 1000. évfordulóját ünnepelték országszerte, ám a leghűségesebb városban ebben az esztendőben rnegemlékeztek az 1921-es népszavazás 75. évfordulójáról is. Sopronvi-Thurner Mihály előtt 1998-ban tisztelgett a város, hiszen Sopron egykori polgármestere 120 éwel korábban született. Már ekkor megkezdődtek a millenniumi év előkészületei is. Az államalapítás ezredik évfordulóját 18 témában, ötven programmal és legalább 250 eseménnyel köszöntötte Sopron. És a megemlékezések tovább folytatódtak. Tavaly decemberben a népszavazás 80. évfordulója adott okot és jogot az ünneplésre.
Idén újra jelentős jubileumhoz érkezett a város. II. Frigyes és II. Ottokár osztrák herceg ellen évtizedeken át folytattak küzdelmet a helyiek, de 1273-ban Ottokár kezére jutott a vár. Noha a gazdag és befolyásos városatyák gyermekeit túszként magánál tartotta, a soproniak 1277-ben mégis megnyitották a város kapuit IV. László magyar király előtt, aki a hűség jutalmául 'szabad királyi váras hellyé', azaz várossá nyilváníttatta Sopront. Lakói ettől kezdve maguk választhatták bíráikat, tornyokat emelhettek védelmükre és heti vásárokat is tarthattak. Bárki szabadon ideköltözhetett, s később – Károly Róbert váradományának jóvoltából – a már düledező római városfalakat is megerősíthették (így alakult ki a Várkerület).
Az önkormányzat szeretné, ha a jelentős jubileumra olyan eseménysorozatot szervezhetnének, amelynek köszönhetően a város minden lakója magáénak érezné az ünnepet. Már dolgoznak a különböző programokon, amelyek csúcspontja a Páneurópai Piknik vagy a december 14-i Hűség napja lehet.
A képviselő-testület e heti ülésén dönt arról, hogy alakít-e munkacsoportot a jubileum méltó megünneplésének előkészítésére. Ugyancsak a közgyűlés jóváhagyására vár, hogy a különböző rendezvényekhez szükséges támogatás összege beépüljön az idei költségvetésbe. N. M.

Kisalföld, 2002. Január 29.-i száma

további hírek

2002-01-31 10:57:43