Vendégvárás a bástyák mögött

Megújuló várak, szépülő parkok – Turistavonzó akciók

A Széchenyi Terv Turizmusfejlesztési Programja keretében kiírt két pályázat során összesen 438,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást ítélt meg a Gazdasági Minisztérium. Ezen belül a zöldfelület-növelésre kiírt pályázaton összesen 50,53 millió forintot kapott 108 igénylő, míg várak turisztikai hasznosítására hat pályázó, együttesen 388 millió forintot nyert.

A magyarországi várak turisztikai hasznosítására kiírt pályázatra december 14-ig 10 támogatási kérelmet nyújtottak be önkormányzatok, műemlékkezelői vagy használói joggal rendelkező jogi személyek, vagy ezekkel a jogokkal rendelkező jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok. A pályázók összesen 810 millió forint támogatást igényeltek. A várak rendbehozatalára mintegy 711 millió forintot fordíthatnak, így lehetővé válik hat kiemelt jelentőségű műemlék épület, illetve építményegyüttes turisztikai hasznosítása. Az eddigi hat nyertes projekt közül három az észak-magyarországi, kettő a közép-dunántúli, egy pedig a dél-dunántúli régióban fog megvalósulni. A nyertes pályázatok közül ötöt a Kincstári Vagyoni Igazgatóság adott be.
A zöldfelületek növelésére adott támogatással mintegy 144,8 millió forint összegű fejlesztés valósul meg. A támogatásra megyei és települési önkormányzatok pályázhattak. A zöldfelületek növelésére december 17-ig 150 támogatási kérelmet nyújtottak be, és összesen 71,12 millió forintot igényeltek a pályázó önkormányzatok. A közlemény szerint a támogatott pályázatok 80 százaléka nagyközségi, községi önkormányzat volt. Ezekben a pályázatokban leggyakrabban parkok rekonstrukciója, felújítása, sétányok kialakítása, játszóterek, parkolók, iskolák, művelődési házak környezetének parkosítása, valamint védett természeti és épített műemléki {például templomok, kastélyok, várak, tájházak), faluképi és városképi környezet tájba illő fejlesztése szerepelt.
Számos pályázatban szerepelt pihenőparkok létrehozása, vagy a település egyéb fejlesztéseihez kapcsolódó parkosítások (például gyógyfürdők, strandok, kerékpárutak, parkolók) teriiletének, környezetének parkosítása. Ugyancsak népszerű téma volt millenniumi ligetek, emlékparkok kialakítása, emlékművek környezetének virágosítása, fásítása, közterek parkosítása, főútvonalak virágosítása, határátkelőhelyek településeinek parkosítása, általánosságban tájrehabilitáció, és - nem utolsósorban horgásztavak környékének, folyópartoknak a parkosítása.
Az elmúlt év december 17-ig 127 önkormányzat támogatását javasolta, a bíráló bizottság, összesen 59,8 millió forinttal. Döntő többségben kistelepülések pályáztak, a támogatott önkormányzatok 20 százaléka a városi, 80 százaléka a nagyközségi, községi önkormányzat. Budapesti pályázat egy volt.

A Vaján, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található Vay-várkastély a megye egyik legértékesebb reneszánsz műemléke és egyben a legjelentősebb történeti emléke, mely a XVI. század első harmadában épülhetett. A Kincstári Vagyoni Igazgatóság tervei szerint a vajai vár rekonstrukciója újabb látványossággal gazdagítja a települést, és főként a nyáron zajló szabadtéri rendezvényekkel teremtene megfelelő kulturális helyszínt. A beruházás összege 73 millió forint, amelyhez a Gazdasági Minisztérium közel 44 millió forinttal járul hozzá

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei füzéri vár az egyik legszebb fekvésű várrom, történeti és régészeti szempontból is értékes műemlék. A várat a középkor kezdetén építették, a mai zempléni tájvédelmi körzet erdőterületének egyik kiemelkedő magaslatán. A Kincstári Vagyoni Igazgatóság által benyújtott projekt megvalósításával lehetővé válik a várba az ellenőrzött bejutás. A vár rekonstrukciójának folytatása 2002 után az infrastruktúra, így elsősorban a közművesítés kiépítésével folytatható, ezzel válna lehetővé a pincék és termek üzleti célú hasznosítása. A beruházás összege 80 millió forint, amelyhez a Gazdasági Minisztérium 48 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást biztosít.

Az Ozorai vár építésére 1416-ban adott engedélyt Zsigmond király Ozorai Pipónak. A gótikus jegyekei viselő Tolna megyei vár az 1545-ös török ostrom alatt jelentősen megrongálódott. 1727-ben építették újjá az Eszterházyak jóvoltából, ekkor barokk stílusjegyekkel gazdagodott. A Kincstári Vagyoni Igazgatóság által megvalósítandó fejlesztés eredményeképpen, illetve az értékekhez méltó hasznosítással az igen kis számban megmaradt magyarországi várak egyik jellegzetes képviselőjét nyerhetjük vissza, amely országos jelentőségű kulturálisturisztikai vonzerőt gerjeszthet. A beruházás összege 180 millió forint, melyhez a Gazdasági Minisztérium 108 millió forinttal járul hozzá.

A szigligeti vár építését 1261-ben a bencés rend kezdte el, majd IV. Béla 1262-ben folytatta és a történetírók ezt követően már királyi várként emlegetik. A Kincstári Vagyoni Igazgatóság terveinek megvalósulásával ennek a földrajzilag és történelmileg egyaránt értékes vidéknek egyik leglátogatottabb helye lehet. A beruházás összege 80 millió forint, amelyhez a Gazdasági Minisztérium 40 millió forint összegű támogatást ítélt meg.

Az esztergomi vár és a Víziváros az Esztergomba irányuló turizmus legfontosabb célterületei. A királyi vár, amelyhez történelmi események kötődnek, és a Víziváros, mint egyházi központ, egymáshoz sok szálon kapcsolódó városrészek. Az Esztergom Város Önkormányzata által megvalósítandó projekt keretében e két terület összekötésére megépül az úgynevezett Macskaút, amely - korabeli ábrázolások tanúsága szerint - már a középkorban is létezett. A beruházás összege 58 millió forint, amelyhez a Gazdasági Minisztérium 29 millió forint összegű támogatást nyújt.

Az egri vár az ország harmadik leglátogatottabb idegenforgalmi és turisztikai helyszínén található nemzetközi érdeklődésre is számot tartó, országos jelentőségű műemlék. A Kincstári Vagyoni Igazgatóság tervei alapján megvalósuló fejlesztések lehetővé teszik a nagyszámú látogatóból származó lehetőségek jobb kihasználását. Lehetőség nyílik konferenciaterem és kiállítóhelyiségek kialakítására, megújulnak a várfalak, eddig nem látogatható várfalak is bejárhatóak lesznek. A beruházás összege 240 millió forint, melyhez a Gazdasági Minisztérium 120 millió forinttal járul hozzá.

Üzleti 7 - 2002. január 21. száma

további hírek

2002-01-21 15:21:46