Szentpétervári „vendégek"

Szentpétervárról másfél millió forintért repült Magyarországra Nofretete és szolgálóleánya, a sziklából vizet fakasztó Mózes, a ledér táncával Heródest elbűvölő Salome - kezében tálca, rajta Keresztelő Szent János feje - és nem utolsósorban Jézus, taníványainak egyébiránt méretarányos alakjaival együtt. De azon a repülőgépen ott 'ült' Michelangelo, Leonardo da Vinci, Charlie Chaplin, Salvador Dali, Freddy Mercury és Michael Jackson viaszból 'gyúrt' hasonmása is.
A szentpétervári panoptikum több mint ötszáz hírességének 'válogatottja” turnézott az elmúlt hónapokban hazánk nagyobb városaiban, s a körút egyik állomásaként - december 9-ig - a Sopron Plaza ad otthont a neves személyiségeknek.
- Salvador Dalinak eredetileg nyakkendője is volt, de azt Pécsett lelopták róla - mondta a vándorkiállítás szervezője, Rajos István. Különben a magyarországi szállítás is több száz ezer forintba került. Az utaztatás ráadásul fölöttébb időigényesnek bizonyult, hiszen csak lassan gurulhattak a kamionok a viaszfigurákkal.
- Szentpéterváron annak idején Nagy Péter cár honosította meg a viaszfigura-szobrászatot említi Galina Kobrina, a panoptikum vezetője. - A törékeny viaszfigurák gyűjteménye az 1917-es forradalomban teljesen ~ megsemmisült. A tíz évvel ezelőtt létrejött
szentpétervári panoptikum felélesztette a viaszfigurák készítésének művészetét. Az orosz mesterek hosszú kutatómunka árán olyan technológiát dolgoztak ki, amely mínusz negyventől plusz negyven Celsius fokig biztosítja a figurák jó állagú bemutatását. Ez a viaszfajta nem fényük, tökéletesen visszaadja az emberi bőr színét, jellegét.
Egy-egy figura elkészítése ami egy hónapig tart - több mint tízezer dollárba kerül. A frizurát például negyvenezer szál emberi haj alkotja, amelyet forró tűvel, egyenként illesztenek a fejhez.
A panoptikummal egyidejűleg a Sopron Plaza emeletén hologramkiállításon mutatják be az orosz, illetve Oroszországban őrzött távol-keleti műkincsek néhány darabjának háromdimenziós képét.

Kisalföld 2001.11.21. Gosztonyi

további hírek

2001-11-27 08:32:07