Elárasztották a kikötőt

A Fertőrákos határában épülő yachtclub kikötőmedrét és a Fertőt elválasztó gát szombati, ünnepélyes átvágásán a nagy számú meghívott között jelen volt Palkovits János fertőrákosi és dr. Gimesi Szabolcs soproni polgármester, valamint Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés elnöke is.
Dr. Tóka József vállalkozó előzetesen elmondta, két évvel ezelőtt vásárolta meg a Donáció szövetkezettől a nemzeti park területén lévő háromhektáros telket, amelyre már évekkel ezelőtt kikötőt terveztek Fertőrákos szabályozási tervének készítői. A rendezvényen felszólaló Palkovits János meg is jegyezte: 'a történelem igazságtétele, hogy ezzel a kikötővel és a hozzá vezető lagúnával végre Fertőrákos is a tóval határos település lett.' Eddig ugyanis - a Fertő menti falvak közül egyedüliként - nem volt közvetlen vízi összeköttetése és saját partszakasza a községnek. Ivanics Ferenc az osztrák oldallal való együttműködés továbbfejlesztését reméli a magánerős beruházástól. Dr. Tóka József kiemelte a fertőrákosi önkormányzatnak a kikötő építéséhez való pozitív hozzáállását, majd megjegyezte: a yachtclub az ideérkező külföldiek révén a falu idegenforgalmát is fellendíti majd. Valószínűleg így látják ezt a Gazdasági Minisztérium illetékesei is, hiszen a vállalkozást a Széchenyi terv pénzügyi alapjából 30 millió forint támogatásban részesítették.
Ez egyébként a teljes beruházásának nem égészen az ötödét teszi ki. Az engedélyek beszerzése több mint másfél évet vett igénybe, a vállalkozó mintegy háromszáz beadványt küldött el a különböző hivatalokba. Kitartásának eredményeként négy hónappal ezelőtt kezdődtek meg a munkák. Mostanra megépült a meder, mellette a yachtclub épülete és a halászok számára a csónakbeálló. A 6400 négyzetméteres kikötőmedencéből mintegy húszezer köbméter földet termeltek ki, a támfalhoz pedig több ezer vörösfenyő cölöpöt vertek le. Tavaszra a szervizház és a kiszolgáló létesítmények is elkészülnek. A nyitást március 15-re tervezik.
A virágosmajori telepen 86 vitorlásbeálló lesz és egyidőben három sétahajó tud kikötni. A nagy értékű hajók tárolására is alkalmas kikötő előnye, hogy véd a tó és az időjárás szeszélyeitől, az itt horgonyzó hajók nem lesznek kitéve a nagy hullámzás ártalmainak. Az építkezés megkezdésével egyidőben megalakították a Yachtclub Fertőrákos vitorlázó Közhasznú Egyesületet is, melynek célja, hogy összefogja a hajóval rendelkező Fertő tavi vitorlázókat és képviselje közös érdekeiket.

Kisalföld-2001.11.19.-Bódvai I.

további hírek

2001-11-20 12:44:03