Hír alapján beskatulyázott Miskolc

A hazai idegenforgalmi szakemberek sem ismerik Borsod-Abaúj-Zemplén megyét
Miskolc (ÉM - UM) - Ők negyvenhárman az ország különböző részéből érkeztek. Mindannyian három napot töltöttek itt, s valamennyien a turizmus valamely területén dolgoznak. Ami - számunkra - ennél is lényegesebb közös vonás bennük, hogy megváltozott az ismerethiányból adódó korábbi, rossz véleményük.
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara idegenforgalmi és vendéglátó-ipari osztálya hagyományteremtő céllal tanulmányutat szervezett a beutaztatással és belföldi turizmussal foglalkozó utazási irodák, valamint az országos terjesztésű idegenforgalmi szaklapok képviselői részére. Meghatározott útvonalon vitték őket végig, hogy megismerhessék többek között az itteni üdülőhelyeket, a turisztikai szolgáltatók létesítményeit, a gyógy- és termálfürdőket, várakat, kulturális lehetőségeket és a borturizmussal kapcsolatos programokat. A kamara mellett a helyi vállalkozások is aktív részesei, segítői és támogatói voltak a rendezvénynek, amelyre - mint az az alábbi nyilatkozatokból is kiderül nagy szüksége volt a megyének.
Nyakas József a zalaegerszegi Nyakas & Társai Tours utazási iroda ügyvezetője. Bár minden évben utaztat a megyébe iskolás és felnőtt csoportokat nem igazán ismeri Borsodot.
- Az Önök közvetítésével a megyébe utazó csoportok tudatosan szeretnének ide jönni, vagy ajánlás alapján választják úticélnak?
- Egyrészt vannak konkrét programjaink, másrészt viszont igény szerint is állítunk össze útitervet, de tapasztalatom szerint nagyon kevés információval rendelkeznek az emberek az itteni vidékről. Emiatt például Sárospatak vagy Sátoraljaújhely nem tűnik annyira érdekesnek a számukra, hogy megérné ilyen messzire elutazni.
- Mégis mi az, amit ismernek a megyéből?
- Általában Lillafüred, Miskolctapolca és Tokaj neve mond valamit a számukra. Sajnos én magam sem ismerem Borsodot, így nagy örömömre szolgált, hogy bekerülhettem ebbe a csoportba és saját szememmel tapasztalhattam a kedvező adottságokat.
- Mi tetszett a legjobban?
- Nehéz különbséget tenni, s nem csak azért, mert mindenhol nagyon szívélyesek voltak velünk, talán Lillafüred kivételes szépsége kapott meg a leginkább.
Balajthy Krisztina a fővárosi Euro Trend utazási iroda vezetője. Bár családi kötődése is van, egyedül az avasi temetőre emlékszik gyermekkorából.
- Nagyon szégyellem magam amiatt, hogy turisztikai szakember lévén szinte egyáltalán nem ismertem a megyét. S őszintén hozzáteszem azt is, hogy az utazásig bennem is élt az a téves kép, hogy Miskolc a szocializmus szintjén megrekedt ipari város. Rettenetesen rossz a propagandája, nem véletlen, hogy a
szakmabeliek is csak keveset tudnak róla. Éppen ezért, amikor megkaptam a meghívót, nagyon megörültem, mert 23 éve dolgozom ebben a szakmában és végre saját szememmel láthatom Miskolcot és vonzáskörét. Azt hírből tudtam ugyan, hogy felújították a Palota Szállót, de hogy ilyen csodálatos lett... Lenyűgöző a stílusa és a szépsége.
- Mit gondol, utazási célként el lehet adni a megyét?
- Feltétlenül. Oly sok érdekesség és látnivaló van itt, s nemcsak a városokban, hanem a falusi turizmus területén is. Ráadásul a kultúrát és a természetet kedvelők is számtalan programot találhatnak maguknak. Mindazzal, ami itt található, nagyon széles kört lehet megfogni.
- A külföldiek között is?
- Igen, de először az itthoniakkal kell megismertetni, s csak utána lehet a beutaztatásra építeni.
Réti Péter Sopronból érkezett, a hazai idegenforgalmi ajánlatokat propagáló Reise Info magazin és honlapok tulajdonosa.
- Korábban alig ismertem Miskolcot és a környékét, de hírből oda skatulyáztam be a várost, ahová nem szabad. Most már tudom ezt, de ehhez el kellett ide utaznom. A pejoratív vélemények megváltoztatására egyébként nagyon sokat tehetne az itteni önkormányzat. Azt már sikerült elérnünk a város vezetésénél, hogy a nyári és a karácsonyi számunkban önálló oldala legyen a megyeszékhelynek, tehát elindult végre az a folyamat. hogy ami van, meg kell mutatni, s igenis büszkélkedhetünk vele.
- A szavaiból úgy tűnik, megváltozott a véleménye az itt töltött pár nap alatt...
- Megdöbbentő, hogy mennyi idegenforgalmi attrakció van itt, ami érdemes az országos ismertségre és elismertségre. Ami ennél is lényegesebb, olyan szintre jutott az idegenforgalomban résztvevők gondolkodásmódja, hogy egyedülálló módon megvalósulhatott egy ilyen kezdeményezés, amelyben közös összefogás eredményeképpen tölthettünk el három csodálatos és érdekes napot. Nekem egyébként Lillafüred tetszett a legjobban, de a Diósgyőri vár, a színház, a barlangfürdő is fantasztikus és sorolhatnám még hosszasan, amiért érdemes ide eljönni.

Észak-Magyarország - 2001.11.10

további hírek

2001-11-20 11:49:33