Mérleget javít az idegenforgalom

Mivel Magyarország a világ biztonságos részén helyezkedik el, ha jól reagálunk, a magyar idegenforgalom pozitívan kerülhet ki a jelenlegi helyzetből - hangoztatta dr. Budai Zoltán a Gazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára. Az első háromnegyed évben az ország devizabevételei 19,3 százalékkal nőttek és meghaladták a 3,3 milliárd eurót. Szeptemberben sem esett vissza az idegenforgalmi bevételek bővülése s a vártnál kisebb mértékű volt a terrorcselekmények hatására a szállodák foglaltságának visszaesése. Elsősorban az amerikai és a japán vendégek maradtak távol, ám eközben az európai turisták foglalásai növekedtek. A turizmus januártól szeptember végéig 2,2 milliárd euróval járult hozzá a folyó fizetési mérleg hiányának csökkenéséhez, ami 14,4 százalékos növekedésnek felel meg. Az első kilenc hónapban az egy külföldi látogatóra jutó bevétel a tavalyi 118 euróról 138 euróra, azaz 17 százalékkal nőtt. A kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek létszáma egy százalékkal (4,8 millió) a vendégéjszakáké 0,2 százalékkal (15,2 millió) nőtt. A közel 2,5 millió külföldi vendég 9 millió éjszakát töltött a szálláshelyeken, ami 3 százalékos emelkedést jelent. A vendégéjszakák száma 4 százalékkal emelkedett. Az átlagost meghaladó mértékű növekedést regisztráltak a magasabb kategóriájú szállodákban. A kereskedelmi szálláshelyek összes bevétele 7,2 százalékkal több mint az egy évvel korábbi időszakban, azaz 117 milliárd forint volt. A szállásdíjbevételek 5,3 százalékkal emelkedtek, azaz 68,7 milliárd forintot realizáltak. Ennek 78 százaléka külföldiektől származott. További 48,8 milliárd forint bevétel származott a vendéglátó és egyéb szolgáltatásokból.
A szállodák szobafoglaltsága a megelőző évhez hasonlóan 49,1 százalékos volt. A vendégek 67 százaléka szabadidős, 11 százaléka konferencia és 22 százaléka egyéb üzleti céllal töltötte idejét a kereskedelmi szálláshelyeken. Az első kilenc hónap során az ötcsillagos szállodák szobakapacitása 8,4 százalékkal (plusz 212 szoba) a vendégek száma 11 százalékkal emelkedett. A vendégéjszakák száma 18 százalékkal emelkedett az ötcsillagos szállodákban, ezen belül a belföldieké 43 százalékkal, míg a külföldiek által eltöltött éjszakák száma 16 százalékkal növekedett. A szállásdíjbevételek 12 százalékkal növekedtek, s a tendencia is hasonló, mint az előbbiekben, 10 százalékkal a külföldiek, 46 százalékkal a belföldiek által fizetett összegek növekedtek.
A négycsillagos szállodák kapacitása 10 százalékkal (plusz 814 szoba) emelkedett az elmúlt évhez képest, a vendégek száma

2,5 százalékkal, a vendégéjszakák száma pedig egy százalékkal növekedett. A gyógyszállodai szobák száma a folyamatban lévő felújítások és rekonstrukciók következtében nyolc százalékkal (-331 szoba) csökkent.
A külföldi vendégforgalom 41 százalékát kitevő német turisták által eltöltött vendégéjszakák száma kismértékben csökkent. A legnagyobb mértékben az izraeli forgalom bővült: 53,5 százalékkal. Az első háromnegyed évben Franciaországból 20,5 százalékkal, Olaszországból 14 százalékkal, Svédországból 22 százalékkal, Dániából 15 százalékkal, Svájcban 14,5 százalékkal bővült az ideérkező vendégek száma a kereskedelmi szálláshelyeken.
Az első háromnegyed évben 2,3 millió magyar vett igénybe kereskedelmi szálláshelyet, csaknem annyian, mint a megelőző év hasonló időszakában. Ezen belül elsősorban a magasabb kategóriájú szállodák foglaltsága növekedett és a szállásdíjbevételek 8,4 százalékkal emelkedtek. Szeptemberig a megelőző évhez képest Japánból és az Egyesült Államokból 19 519 vendégéjszakával kevesebbet regisztráltak a szállodákban, mint 2000 szeptemberében. Ez ja pán esetében 16 százalékos, mint az Egyesült Államokból pedig 27 százalékos csökkenést jelent. Ugyanakkor 26 960 vendégéjszakával nagyobb forgalmat bonyolítottak a szállodák számos európai országból és Izraelből.
A regionális fejlesztés az Európai Unióban kiemelt szerepet kap, Magyarországon 1999 és 2002 között 4,5 félszeresére emelkedett a regionális pályázati keretösszeg. A Balaton és Budapest Közép-dunavidéki Regionális Idegenforgalmi Bizottságok 2002ben 270 millió forintból, míg a többi hét regionális idegenforgalmi bizottság 180 forintból gazdálkodhat. Mind a kilenc regionális idegenforgalmi bizottság kerete a 2001. évi összeghez képest 50 százalékkal emelkedett.
A kilenc turisztikai régióban 2002-re összesen 39 darab pályázat került meghirdetésre. A 2002 évi regionális turisztikai pályázatokat a GM alapvetően három nagy témában írta ki: turisztikai termékfejlesztés, turisztikai rendezvények, valamint marketingtevékenység támogatására~ A pályázatok tartalmát a támogatás célterületeit a régiók javaslatai alapján határozta meg a tárca, ennek megfelelően a régiók adottságainak megfelelően más-más turisztikai termék, rendezvény, illetve marketingeszköz támogatására lehet pályázni az egyes régiókban.
Három régiónál (Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl és Dél Alföld) negyedik témaként szerepel az egyéb üdülőhelyi feladatok támogatása, amely egyebek mellett a szúnyogirtást és a higiénés feltételek javítását foglalja magába. A Balaton régióban tíz pályázatot hirdettek meg, amelyben a szálloda felújítástól a golfpálya építésig sok minden szerepel.

Üzleti7-2001.11.19-B. Mezei Éva

további hírek

2001-11-20 11:41:18