Éder Vera fotográfus fotókiállítása a „Matrica” Múzeumban

Éder Vera fotográfus fotókiállítása a „Matrica” Múzeumban

A kékszakállú herceg vára - "A férfi és a nő erőviszonyai" címmel nyílik kiállítás 2014. május 12-én 17 órakor a százhalombattai „Matrica” Múzeumban, Éder Vera fotográfus munkáiból. A kiállítást megnyitja Vicze Magdolna PhD, a múzeum igazgatója.

A kiállítás anyaga Cser Krisztián basszus operaénekes és Vizin Viktória mezzoszoprán operaénekesnő és a fotós közreműködésével valósult meg, mely egyéni látásmódban jeleníti meg a művészeket és a darabot. A 2013 nyarán készült sorozat három ember a két szereplő és a fotós gondolatainak képi lecsapódása, Bartók Béla és Balázs Béla „A Kékszakállú Herceg vára” operájának boncolgatása, ki Judit és mit akar Kékszakálltól, és fordítva. A két művész énekelte a szerepet többször különböző rendezői felfogásokat megmutatva, most a fotós felkérésére saját véleményüket formálhatták meg a gép lencséje előtt a műteremben. A kapuk adták a támpontot, de ezen belül maguk mozogtak a zene és a szavak hatására, egymás felé, vagy épp ellen, a fotográfus pedig kérdezett, világított, kimondott egy-egy hangsúlyos szót. Közel kilenc órás munka végére érkeztek, mire lett egy kerek történetük, melyet elmesélnek a képekkel a közönségnek. Mire végére értek a történetnek, akár azonnal újból is kezdték volna a fotózást, egy másik út megmutatását, mert rengeteg verziót tesz lehetővé a mű.
E pillanatok megmutatásával különleges utazást tehet a látogató a kiállításban a művészek és a fotós közös gondolatisága között.
A kiállítás a „Matrica” Múzeumban június 9-ig látogatható!

Helyszín: „Matrica” Múzeum – 2440 Százhalombatta, Gesztenyés út 1-3.

„Matrica” Múzeum

további hírek

2014-05-12 10:29:54