TÁMOGATOTT MEGYEI TURIZMUS

Az országos keret tíz százaléka – 180 millió forint – jut jövőre a Széchenyi-tervből turizmusfejlesztésre a nyugat-dunántúli régió pályázóinak.

Dr. Botos Balázs, a Magyar Turizmus Rt. igazgatóságának elnöke elmondta, a jövő évi pályázatokat ez év december 1-jétől be lehet nyújtani turisztikai termékfejlesztés, rendezvények, marketingtevékenység, egyéb üdülőhelyi feladatok támogatására. A termékfejlesztéshez tartozik elsősorban az egészségturizmus – a termálvizek gyógyvízzé nyilvánításának, a fürdők és strandok fejlesztésének – finanszírozása. Az igényelhető támogatás nem haladhatja meg az összköltség ötven százalékát és legfeljebb ötmillió forintot tehet ki.

Idén a régióban 102 pályázat közül 60 nyert összesen 80,9 millió forint értékű támogatást – tudatta Majthényi László, a Gazdasági Minisztérium Regionális Idegenforgalmi Bizottságának elnöke. Ebből termékfejlesztésre 27,8, turisztikai kiadványokra több mint 18,4, kulturális rendezvények megvalósítására több mint 34,6 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a gazdasági tárca.

Hat kiemelt támogatás

Megyénkben a kiemelt turisztikai termékekhez kapcsolódó fejlesztések támogatását idén hatan élvezhetik. Fertőhomok önkormányzata például tájház kialakítására kért pénzt, és 3 millió forintot kapott a minisztériumtól – az összköltség 42 százalékát. Komplexitás növelésére 1 millió 393 ezer forint támogatás jutott a győri Pongrácz Panziónak, halastó és szabadidőpark létesítésére pedig a sopronkövesdi polgármesteri hivatal kapott 2,8 milliót, a teljes költség felét. Turisztikai kiadvány készítésére 540 ezer jutott a Pannonhalmi Főapátságnak, amely „Bencés monostorok a középkori Magyarországon” című kiállításhoz és a hozzá kapcsolódó szórólapokhoz igényelt segítséget. Ugyanakkor koncertsorozat megrendezésére is igényelt és kapott 1,312 milliót. Az Alpokalja Idegenforgalmi Alapítvány a Sopron és környéke információs kiadványcsalád bővítésére pályázott és 1,1 millió forint támogatással gazdálkodhat.

L. B.

Kisalföld

további hírek

2001-11-12 10:03:37