Szezonzárás a Balatonnál

Sokszor hangoztatott igazság, hogy az idegenforgalom a béke üzletága, így a javuló közbiztonság is hozzájárulhat a turizmus bevételeinek növekedéséhez. A Balaton partján nyáron sokszorosára nő a lakosság száma, a helyi rendőri erők egyedül nem tudnának megbirkózni a fokozódó és évről évre változó feladatokkal. A Gazdasági Minisztérium támogatása, a készenléti rendőri erők át
csoportosítása, diák tolmácsok, rendőrtanulók és a német kollégák, valamint a helyi önkormányzatok segítsége egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy idén a turisták kedvezően ítélték meg a balatoni szezont.
A megváltozott vendégkör új problémákat vetett fel ebben a szezonban a Balaton partján. Csökkent a gépkocsilopások száma, mérséklődött a külföldiek sérelmére elkövetett szabálysértések száma, kevesebb volt a súlyos bűncselekmény, megjelent viszont az úgynevezett 'taszító turizmus'. A déli oldalon, elsősorban Siófok térségében jelentősen nőtt a keveset költő, igénytelen fiatalok száma akik színvonaltalan programokkal, hangoskodással elriasztják a pihenésre váró vendégeket Ezt a jelenséget ha nem kezeljük, hosszú távon negatívan hathat a Balaton part vendégforgalmára - hangsúlyozta dr. Hatala József vezérőrnagy.
A statisztikai adatok alapján a déli parton növekedett a külföldiek száma, ugyanakkor a hazai vendégkör jelentősebb mértékben visszaesett. Érdekes, hogy amúgy a szállodákban általában kevesebb vendég volt, addig a kiemelkedő színvonalú szállodákban erőteljes növekedés volt tapasztalható.
Amíg a gépkocsi lopások száma mérséklődött, az autópályán a trükkös lopások elszaporodása újabb rendőri feladatokat jelent. Érzékelhető munkát, végzett a rendőrség a prostitúció visszaszorításában. Bár ezt megszüntetni nem lehet, de arra van mód, hogy megfelelő keretek közé szorítsuk.
Évek óta zavaró a nepperek jelenléte. Egyes települések sikeresen megbirkóztak ezzel a gonddal, amíg másutt úton-útfélen nepperekbe ütköznek a vendégek. Növekedett a külföldiek által elkövetett szabálysértések száma.
Az infrastruktúra fejletlensége is komoly gondokat okoz. Jelentősen emelkedett a forgalmi dugók aránya. Problémát jelent a kommunális ellátottság hiánya, ezen belül a szemét- és a hulladékszállítás. Ahol az emberek szemetet látnak, ott hajlandóak maguk is szemetelni. A balatoni településeken égető gondot jelent az elkerülő utak hiánya. Ha nem oldódik meg a településeken áthaladó úthálózat korszerűsítése, új közlekedési rend bevezetése, a rendőrség nem tud elegendő rendőrt biztosítani az idegenforgalmi főszezon idejére. Ugyancsak megoldandó és sürgős beruházást igényelne a kártyás elfogadóhelyek körének bővítése. A biztonságos pénzváltás miatt a turisták zöme kártyával vált pénzt, és ezzel is fizet. Vagy fizetne, ugyanis a Balaton part vendéglátóhelyeinek 90 százaléka nincs felkészülve a kártyás forgalomra. Ez is olyan beruházást igényelne, amit ha nem teszünk meg, akkor a minőségi turizmust veszélyezteti.
Egyre több külföldi vásárol ingatlant a Balaton parton, ami merőben új helyzetet teremt a köz-rend és a közbiztonság szempontjából. Óriási vagyoni értékek maradnak őrizetlenül. Ez a probléma már nem csupán a Dunántúlon, hanem a Tisza-tónál, a hegyvidéken is jelentkezik. Ugyanakkor egyre érezhetőbb tendencia, hogy sokan illegálisan adják ki házukat, hogy ne kelljen adót fizetni. Az idén először működött áldozatvédelmi iroda a Balaton mellett. A tapasztalatok alapján a jövőben sokkal nagyobb hang-súlyt, célszerű fektetni az áldozatvédelemre, a sértettekkel való bánásmódra. Végül, de nem utol-sósorban az elkövetkezendő idő-szak feladata a rendőröket felkészíteni a növekvő környezetvédelmi bűncselekmények felderítésére.

Üzleti7

további hírek

2001-10-30 09:18:47