Győr-Moson-Sopron megye előkelő helyen!

Egy szakfelügyeleti vizsgálat alapján az egyik legjobb helyen végzett a rangsorban megyénk a közművelődés és kultúraközvetítés terén. A felmérés eredményét nemrégiben az ország művelődési intézményeinek országos tanácskozásán Győrött közölte Ecsedy István, a kulturális tárca helyettes államtitkára.
Medgyasszay László, a megyei önkormányzat alelnöke elmondta, a vizsgálat egyik legfőbb tanulsága, hogy azok a megyék működnek a legeredményesebben, amelyekben van művelődési központ. Hozzátette azt is, az országos tanácskozást szervező Bartók Béla Művelődési Központ működését jelenleg nem segíti az épület felújítása, viszont a szükségből erényt kovácsolva az intézmény művelődésszervezői közelebbi kapcsolatba kerülnek ezáltal a falvak kulturális életével.
A helyettes állatitkér szerint a mai magyar közművelődésben egyre láthatóbb az a tendencia, hogy a kultúra központosítása és a rendszer hierarchiája helyett a helyi kedvezményezéseknek, hagyományoknak jut kellő szerep és mozgástér. Mint Ecsedy fogalmazott: a hatvanas években kialakult „művellek téged” rendszert az a gondolkodásmód váltja fel, amelynek legelevenebb példája a megyénk által kezdeményezett Kultúrával a Nyugat Kapujában rendezvénysorozat.
Medgyasszay, aki az említett, országos méretűre kiterjesztett mozgalmat kezdeményezte annak idején, közölte, hogy a megye novemberben ismét meghirdeti a fesztivált, 2002 megint a kultúra éve lesz.
L.B.

Kisalföld

további hírek

2001-10-29 10:56:07