A kormányzat is támogatja a wellness jellegű fejlesztéseket

Magyarországon a tízéves egészségturisztikai program súlyt helyez a wellness erősítésére is. A kormányzat is támogatja az ilyen jellegű fejlesztéseket, például a legutóbb támogatott hét fürdőpályázat közül kettőnél kimondottan wellness-célokat is segített. A gyors fejlesztésnek a kevés tőkén kívül gátat szab a képzett wellness-szakemberek hiánya is.
Magyarországon a gyógy- és a termálturizmus - állami támogatás híján - gyakorlatilag stagnált az 1990-es években. A Széchenyi terv részeként a nemrégiben elfogadott tízéves egészségturizmus-fejlesztési program súlyt helyez erre a területre, valamint a wellness-turizmus erősítésére egyaránt.A gyors növekedésnek határt szab, hogy kevés a megfelelő szakmai felkészültségű szakember. Bár az orvosok szaktudása és száma megfelelő, a gyógyturisztikai létesítményekben kevés a képzett gyógytornász, valamint hiány van a piac által leginkább igényelt képzett wellness-szakemberekben is. Jelenleg Magyarországon az egészségturisztikai termékfejlesztés alapvetően a gyógyászati kezelésekhez kapcsolódó, a már kialakult betegségek alternatív gyógykezelési módjaként megjelenő, a betegségterápiát hangsúlyozó gyógyturizmusra épül. A wellness fejlesztése érdekében a tízéves egészségturisztikai program is elkülöníti egymástól a két irányt. A program a fejlesztést, illetve a helyszín kiválasztását a piaci szereplők feladatának tekinti. Ennek szellemében csak a már beindult, szerződésekkel alátámasztott beruházásokat segíti. A program több cél elérését szolgálja. Miközben új célcsoportokat szeretne megnyerni, és a jelenlegi egygenerációs helyett háromgenerációs célközönséget is kialakítani, komplex szolgáltatási csomagok kínál. A wellness jelentős betegségmegelőző szereppel is bír, így érdemben javíthatja a lakosság egészségi állapotát.A magyarországi gyógy- és termálvízkincs megfelelő alapot biztosít az egészség megőrzéséhez és karbantartásához komplex szolgáltatásokat kínáló wellness- és fitnesz-turisztikai központok kialakításához. Az ilyen profilú helyek számára azonban a termálvíz jelenléte csupán a termékfejlesztés alapja lehet, amelyet az egészséges életmódhoz kapcsolódó, élményként kínált, sokszínű szolgáltatások rendszere tesz piac- és versenyképessé. A gyógy- és termálfürdők, valamint a wellness-központok nemcsak egymás piaci vetélytársai, hanem egymás partnereinek is kell lenniük. A földrajzi közelségre és a fürdőhelyek közti munkamegosztásra építve sajátos övezeteket terveznek létrehozni, az ipari termelésből ismert klaszterek mintájára úgynevezett termálgyűrűket.A gazdasági tárca az egészségturizmus alprogram keretében legutóbb támogatott hét pályázat közül kettőnél kimondottan wellness-célokat is segített. Ezek közül a Zala megyében lévő alsópáhoki Kolping Családi Hotel gyógy- és wellness-centrum bővítésébe kezdett. A fejlesztés eredményeként csökkenhet a Hévízi-tó terhelése, miközben a szállodában növekszik a külső vendégek száma. A beruházás teljes összege 303 millió forint, ehhez a gazdasági tárca 150 millió forinttal járult hozzá. A Vas megyei Hungária Golf Kft. Bükfürdőn, a golfklub területén 20 ágyas, négycsillagos wellness-profilú termálszálló építésébe kezd. A beruházás teljes összege 2,2 milliárd forint, amihez a Gazdasági Minisztérium 330 millió forinttal járul hozzá.(NAPI)
A Magyarországra utazó külföldiek közül főleg az osztrák vendégek preferálják az egészségturisztikai utakat. A viszonylag alacsony magyarországi árak és az osztrákok növekvő egészségöntudata egyaránt ezt erősíti. Különösen a magyarországi kastélyturizmushoz kötődő wellness jellegű szolgáltatások örvendenek nagy népszerűségnek.

Napi Gazdaság

további hírek

2001-10-26 13:41:40