Egyre divatosabbá válik az egészségturizmus

Világszerte sikk lett egészségesnek lenni, ennek legfőbb haszonélvezője pedig az úgynevezett wellness-turizmus. Az egészségturizmus másik ága, a gyógyturizmus piaca ugyanis mára viszonylag telítetté vált, ezért a szolgáltatók nagy reményeket fűznek a wellness jellegű szolgáltatások fejlesztéséhez. Elsősorban a közepes jövedelemmel rendelkező fiatalabb korosztályok vevők ezekre a szolgáltatásokra.
Az egészséges életmód jelentősége az utóbbi évtizedben jelentősen felértékődött világszerte. Az egészségturizmus fogalma magába foglalja a hagyományos gyógyászati kezelésre épülő gyógyturizmust, valamint a betegségmegelőzésre, az egészséges életmódra és az egészség karbantartására mint élményre támaszkodó wellness-turizmust. Az ágazat forgalma látványosan nő. Az európai fürdőhelyeken évente mintegy 20 millióan fordulnak meg - az Európai Gyógyfürdők Egyesületének adatai szerint. A fürdőhelyeken a vendégek összesen csaknem 120 millió éjszakát töltenek el. A hagyományos, gyógyászati kezelésre épüló gyógy- és termálturizmus növekedési lehetőségei viszonylag korlátozottak, mivel a létesítmények jórészt már kiépültek és a vendégkör is telített. Az utóbbit alapvetően a valamilyen betegségben szenvedők határozzák meg. Ezzel párhuzamosan azonban folyamatosan felértékelődik az egészség megőrzését szolgáló, kikapcsolódási és egyszersmind üdülési élményeket is nyújtó wellness-turizmus jelentősége. Újra sikk egészségesnek lenni és erre a korábbinál jóval többet költeni. Az egészségturizmusnak ez a gyorsan növekvő ága nemzetközileg ma már több látogatót vonz, mint a hagyományos gyógyászati idegenforgalom. Az európai egészségturizmus, a magyarhoz hasonlóan, erősen tagolt a különböző keresleti csoportok igényei szerint. Elsősorban a fiatalabb korosztályok vevők a fitnesz- és a wellness-szolgáltatásokra. A növekedést megalapozza, hogy ez a vevői csoport közepes jövedelemmel bír, piaci aránya pedig folyamatosan növekszik. A fiatal, kisgyermekes családok - általában másod- vagy harmadszabadságukat töltve - főként élményfürdőzés végett keresik fel a gyógyfürdőhelyeket, kevésbé betegségkezelés miatt. Noha ez részpiacnak viszonylag kicsi, a családok anyagi helyzetének javulása esetén itt is megindulhat a növekedés.A középkorúak is igénybe veszik a wellness-szolgáltatásokat, elsősorban rekreációs és prevenciós céllal. Ezt a forgalmat Nyugat-Európában a társadalombiztosítás is jócskán támogatja, mivel egyre nagyobb hangsúlyt helyez a betegségmegelőzés támogatására. Emiatt a jövőben várhatóan nő e csoport létszáma és vásárlóereje egyaránt. Az idősebb korosztályok viszont inkább a hagyományos gyógyturizmushoz kapcsolódó szolgáltatások vásárlói. Ők jellemzően két-három hetes kúrákra utaznak. Számukra a hagyományos gyógyturizmus mellett egyre vonzóbbá tehetőek bizonyos wellness-szolgáltatások. A wellness fejlesztése során komparatív előnyt jelenthet a gyógy- és termálvizek jelenléte. Ezeken a helyeken már csupán a meglévő egészségmegőrzési és rekreációs programkínálatot kell kiegészíteni. E létesítményeket többnyire a fiatalabb korosztályok veszik igénybe, amelyek viszonylag rövid ideig - általában néhány napig - tartózkodnak ott.(NAPI)
A wellness-turizmusban a vendégek döntően egyéni szervezésben látogatnak a szálláshelyekre. E réteg elérésében egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a modern marketingeszközök, többek között az internetes reklámozás és szállásfoglalási lehetőség. A wellness- és fitness-turizmus fejlesztése során élményt adó turisztikai szabadidőközpontokat kell kialakítani, ahol a betegség megelőzése, az egészség megőrzése és az élményszerzés kerül a középpontba.

Napi Gazdaság

további hírek

2001-10-26 13:40:29