Emlékjel az egykori hajóállomásnak

Dunaremete lakói az októberi ünnepen egyrészt megemlékeztek 1956 forradalmáról, másrészt pedig felavatták azt az emlékhelyet, melyet az Öreg-Duna partján állítottak egykori hajóállomásuknak.
A Szigetköz egyik legkisebb települése faluházának udvarán több mint százan gyűltek össze, hogy fáklyával a kezükben az egykori vízi megállóhoz vonuljanak. A dunaremetei kikötő 1933 óta működött, ám már hosszú ideje nem fogad vízi járműveket, környéke a Duna elterelése óta egyre elhagyatottabb és gondozatlan volt. Mivel a község életében ez a létesítmény mindig is meghatározó volt, a helyi faluvédő honismereti egyesület, az önkormányzat és a vízügy úgy döntött, hogy méltó emléket állítanak a valamikori létesítménynek és körülötte egy turista-pihenőhelyet alakítanak ki. A faluban soha nem látott összefogással és lelkesedéssel láttak munkához, melynek eredményét is közösen ünnepelték.
1933-ban, a hajóállomás avatásakor egy márványtáblát is elhelyeztek. Ezt a kikötő megszűnése után a falu lakói őrizgették az utókor számára. Ezt a táblát – stílszerűen egy monumentális vízépítési kőbe helyezve - avatták fel a fáklyás felvonulás végállomásán. Az emlékmű szomszédságába elhelyeztek még egy uszálymaradványt és egy horgonyt, ezzel is jelképezve az egykori kikötőt. A pihenőhelyet szigetközi vízi turizmus egyik fő megállóhelyévé szeretnénk tenni, s felvetődött egy kompjárat kialakítása is a szlovák oldalra.

Kisalföld

további hírek

2001-10-26 09:24:28