Sajtseregszemle Vitnyéden

Ínycsiklandó illatok fogadták az érdeklődőket október 19-én délelőtt a vitnyédi országos sajtversenyen és -vásáron. Huszonöt tejfeldolgozó százötvenféle készítménnyel szerepelt a rangos eseményen, melyet negyedik alkalommal rendezett meg a csermajori Ujhelyi Imre Tejipari Középiskola,
Lacza jános, az intézmény igazgatója örömmel újságolta a Kisalföldnek, hogy az elmúlt időszakban sikerült olyan jó kapcsolatot kialakítaniuk a termelőkkel és gyártókkal, hogy évről évre bővül a bemutatott termékek száma és egyre nő a választék. Az idei vásár még annyival gazdagodott a korábbiakhoz képest, hogy kiállítást is rendeztek, melyen másfél száznál is több sajtfajtát tárnak a látogatók elé. A távolabbi tervek között az szerepel, hogy az összes, Magyarországon gyártott sajtot ha csak néhány nap erejéig is, de Vitnyédre hozzák.
A nagyközönség számára az étkek kóstolására is lehetőség nyílt. Lehetett válogatni és bizonyára mindenki meg is találta a fogára s ínyére valót, hiszen a fokhagymás kecskesajttól kezdve a köménymagos juhsajton át a kolbászosig szinte mindenféle tejtermék megtalálható volt a színes és főként ízletes palettán. Amíg a szakemberek a falu két éttermében finom kísérőborok mellett döntötték el,
hogy idén melyik cég melyik terméke lett a legjobb, addig a vitnyédiek a nyugdíjasklubban élvezhették a sajtok ízeit.
A bírálóbizottság külön kategóriában értékelte a kemény, félkemény és a lágy sajtokat. Új termékként megjelentek a versenyen a friss sajtok, a túrókészítmények és új kategóriát alkottak a kecske- és juhsajtok, Ismét bebizonyosodott, amit a szakemberek már oly régóta hangoztatnak: a magyar sajtok igazán jó minőségűek, megállják helyüket bármelyik európai piacon.
Ám nem ad okot örömre az a tény, hogy a hazai sajtfogyasztást még mindig elsősorban az ár határozza meg. Így az olcsóbb, kisebb kiszerelésű termékeket keresik főként a vásárlók. A hozzáértők szerint ennek oka lehet az is, hogy konzervatívak vagyunk a táplálkozásban, nehezebben mozdulunk az újdonságok felé. Egyelőre egyfajta friss sajt a sláger hazánkban: ez az étkezési túró, amit a szakemberek, bármily furcsának
is hangzik, a friss sajtok között tartanak számon. Ebből évente átlagosan kilenc kilogrammot fogyasztunk fejenként, ám ezt a terméket Nyugat-Európában nem ismerik. Tapasztalható azonban elmozdulás jó irányba. Ezt segítik elő azok a könyvek is, melyek egyre nagyobb számban jelennek meg mostanában és amik a sajtokat, sajtos ételeket mutatják be az érdeklődőknek. Ezek és a vitnyédi kétnapos rendezvény is bizonyítja, hogy létezik sajtkultúra Magyarországon. Cs. Kovács Attila

Kisalföld

további hírek

2001-10-25 14:44:40