Fürdőt fejleszt a kisváros

A Csongrád megyei Mórahalom a Széchenyi Terv egészségturizmust fejlesztő programja pályázatán 80 millió forintot nyert termálfürdője fejlesztésére. Az összeg segítségévet 320 millió forintos beruházás kezdődhet meg, s turisták ezreit, Vállalkozások tucatjait csábíthatja majd a kisvárosba.
Öt-hat esztendő mindössze egy pillanat egy település életében mondta Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere azzal kapcsolatban, hogy a nem túl távoli jövőben a kisváros a gyógyturizmus egyik központja lehet. A hatezer lakost számláló, Szegedtől mindössze 20 kilométerre fekvő település vezetője szerint ugyanis ennyi idő kell ahhoz, hogy az alaposan megtervezett fürdőfejlesztés utolsó ütemét is átadják. A befejezés határideje azonban nem rettenti el a városlakókat, hiszen 2002 végén már ők is, az idelátogatók is gyógyulhatnak az átalakított tömb első részlegeiben.
Mórahalmon a 70-es években találtak rá a 89-fokos, hidrogént és jódot tartalmazó termálvízre, majd építették meg az akkori körülmények között modernnek számító fürdőt. A váll- és térdízületi betegségeket gyógyító természeti kincsben rejlő lehetőségeket azonban csak a 90-es években fedezték fel: 1994-ben Először ásványvízzé, majd 1998-ban gyógyvízzé minősítették a termálvizet, miközben 1995-ben megszületett a képviselő-testületi döntés a gyógyturizmus fejlesztéséről. Az elhatározásra a Bokros csomag késztette az önkormányzatot - mondta Nógrádi Zoltán. Rá kellett; ébrednünk, bevételeink még a település működésére sem elegendőek. Gazdaságfejlesztő programba fogtunk, amelynek az volt a lényege, hogy al egyszeri bevételeket nem éltük föl, hanem bizonyos célok érdekében tartalékoltuk. A fürdő fejlesztésére például már 1998-ban áldoztunk, akkor két medencét lefedtünk és megkezdődött a teljes épület átállítása a gyógyászati szolgáltatásokra .
Ahhoz azonban, hogy Mórahalom valóban egy nagy levegőt vehessen, kész tervekre volt szüksége, amelyek birtokában már pályázatokon vehetett részt. Olyan tervekre, amelyek nemcsak magát a város szívében lévő gyógyászati tömböt álmodták meg, hanem annak beépülését a kisváros közlekedésébe, házai, pihenőparkjai közé. Ennek, valamint a 80 millió forintos önerőnek köszönhetően az önkormányzat 2000-ben először 160 millió forintot nyert a PHARE 2001 programtól, idén pedig nemrégiben 80 milliót a Széchenyi Terv egészségturizmus-fejlesztő pályázatán.
Az összesen 320 milliós összegből az 1500 négyzetméteren megvalósuló beruházás első fázisában a kubatúrát alakítják át, s az épületen belül új részlegeket, a gyógyászatot, a fitneszt és a wellnest hozzák létre. Legvégül pedig megvásárolják a legmodernebb gyógyászati berendezéseket. Az önkormányzat azt szeretné - Mondta a polgármester -, hogy a közpénzekből létrehozott gyógyászati központ csak az úgynevezett keretinfrastruktúrát adná a további fejlődéshez, azokat az alapokat, amelyek már a magántőkét, a magánbefektetőket is vonzzák. Még csak az öt - hat, esztendőre tervezett fejlesztés kezdetén tartanak, de máris látszik némi mozgás a vállalkozói piacon: a fürdőépítésre alapozva például új panzió épül, étterem is nyílt, sőt az egészségügyben érdekelt vállalkozók is jelezték befektetési szándékaikat, a polgármesteri hivatalban.

Üzleti7

további hírek

2001-10-25 14:43:02