Fejlődő Turisztika

Az idegenforgalom fejleszteséről és a turisztikai vállalkozás lehetőségeiről tartott érdekes előadást Lasztovicza Jenő, az Országos Idegenforgalmi Bizottság elnöke a minap Mosonmagyaróváron.
Az országgyűlési képviselő a turisztika fontosságát hangsúlyozta, hiszen Magyarországon közel háromszázezer embert foglalkoztat ez az ágazat, valamint a nemzeti össztermék tizenöt százalékát is ez adja. Az idegenforgalmi vállalkozások jelentős része kis- és középvállalkozás, így az ágazat fejlesztésével főként ezeket támogatják.
Az elmúlt három évben jól működtek a turisztikai vállalkozások és tavaly rekordévet zártak, több mint három és fél milliárd eurós bevétellel, és az idén további húsz százalékos növekedésre számítanak. Az elnök szerint mindez azt mutatja, hogy érdemes az idegenforgalomba fektetni. A kormány a Széchenyi-terv keretében kiemelt programként kezelte a turisztika fejlesztését. A gyógyturizmus területén tették az első lépéseket, mivel középtávon ez jó befektetésnek bizonyul. Szállodaépítésre és korszerűsítésre is sokat költött a kormányzat, valamint a kis- és középvállalkozások célelőirányzatából több kis turisztikai cég is sikeresen pályázott. A települések zöldterületeinek kialakítására kiírt pályázatok is a turizmus fejlesztését célozták. A kormány a továbbiakban is sokat kíván tenni az ágazat fejlesztéséért, így a jövő évtől eltörlik a turisztikai hozzájárulást, valamint még idén elkészítik az idegenforgalom tízéves fejlesztési tervét. A következő esztendőben közel harmincmilliárd forint áll majd az ágazat rendelkezésére fejlesztésekre, és a nagyberuházások mellett a kisebb vállalkozásoknak is lehetősége lesz a támogatás elnyerésére.
A képviselő szólt még a belföldi idegenforgalom növekedéséről, ami az elmúlt két évben a szállodaiparban dinamikusan jelentkezett, ám hazánk ezen a téren még mindig jelentősen elmarad a fejlett turisztikájú államoktól. A kormány az üdülésicsekk-programmal és hatékony marketinggel próbálta élénkíteni a belföldi idegenforgalmat.

Kisalföld

további hírek

2001-10-25 14:40:23