Lovaspark Domonyvölgyben

Néhány percnyire a gödöllői királyi kastétytól, Domonyvölgyben az idén nyílt meg a fogathajtás sokszoros világbajnok testvérpárának, Lázár Vilmosnak és Zoltánnak a lovasparkja. A vendéglátás fejlesztésére, csárdalétesítésre, a Gazdasági Minisztérium Széchenyi Tervének idegenforgalmi fejezetéből pályázat alapján 29 millió forintot nyertek el.

Domonyvölgyben, a csendes kis faluban az út egyenesen a Lázár Lovasparkba visz. A csodálatos környezetben szinte minden a természettel harmonizál. Az épületek java része fából készült, és körülöttük sok-sok virág mindenütt.
Az építkezés nem okozhatott gondot a Lázár testvéreknek, hiszen 'főállásban a CBA tulajdonostársaiként több üzletet működtetnek, s már számos egységet felújítottak. Alig három hónap alatt felépült a lovas részleg, a versenyistálló, a kifutók, s hamarosan ezt követte a hagyományos, a 'régi' magyar falu, ahol az ideérkező hazai és külföldi csoportoknak be tudják mutatni az őshonos magyar állatokat, a rackát, a szürke marhát, a mangalicát, a pulit, a libákat. A kilenchektáros hegyes-dombos terület kiválasztásánál elsődleges szempont volt, hogy a közelben található legyen olyan idegenforgalmi vonzerejű létesítmény, amelyet a turisták szívesen és lehetőleg tömegesen keresnek fel. Legutóbb a németországi Riesenbeckben nyertek világbajnokságot a Lázár testvérek. Ketten együtt már hétszer lettek világelsők a hajtók között.
Mintegy hetven ló van a patikatisztaságú, kényelmes istállókban.
Külön vannak a versenylovak, azok, amelyeknek kiscsikóik vannak és a 'bemutatós” lovak. A ménest a másik istállóban helyezték el. A lovasbemutatók, a falusi állatok megtekintése nemcsak a külföldieknek, hanem nagyon sok magyar városlakónak is újdonságot jelent. A vendéglátás megtervezésénél elsődlegesen a magyaros jelleget, a falusi vendéglátás kiemelését tartották szem előtt. Ezért is készült a csárda mellett egy hasítatlan falusi kemence, ahol a gazdaasszony a vendégek előtt gyúrja és süti a lángost, amelyet természetesen az érdeklődők maguk ízesíthetnek fokhagymával, sajttal, tejföllel. Más alkalmakkor malacot, vagy egyéb finomságokat sütnek a kemencében, vagy éppen grilleznek a kertben.
A nagy rendezvényekhez kicsinek bizonyult a 220 főt befogadó csárda, ezért hamarosan kibővítik 500 személyesre. Miután elkészül, már nem kell félni az időjárás szeszélyeitől, hanem zárt tető alatt kényelmesen élvezhetik a vendégek az ízletes házi ételeket, s gyönyörködhetnek a folklórműsorban. A további fejlesztésekre is van még terv, szeretnének bungalókat építeni, ahol éjszakára is marasztalhatják a turistákat.
Különböző programokat dolgoztak ki a csoportok részére, mert Domonyvölgyben kizárólag erre szakosodtak, egyéni vendégeket nem fogadnak. Viszont nagyszerű a helyszín családi rendezvényekre, céges találkozóra. Tartottak már itt számos esküvőt, magát a ceremóniát is itt rendezték meg, s utána természetesen a hajnalig tartó lakodalmat.
Nem könnyű az indulás, hiszen nem elegendő felépíteni a lovas parkot, elkészíteni az új létesítményeket - mindezt működtetni is kell, meg is kell tölteni élettel. Felvették a kapcsolatot az utazási irodákkal. Eleinte például még azt sem tudták, hol érdemes hirdetni, úgy vélik, erre feleslegesen sok pénzt kidobtak, ám lassan-lassan beletanulnak. Ebbe is, meg a többi látványos, sikert ígérő tevékenységbe.

Üzleti7

további hírek

2001-10-25 14:38:03