Megmentik Széchényi szülőházát

Fertőszéplak: A kormány tizenöt millió forinttal segít
Nyár közepén adtunk hírt arról, hogy számos társadalmi szervezet, élükön az Országos Széchenyi Körrel, a miniszterelnök segítségét kérte Széchényi Ferenc gróf fertőszéplaki szülőházának megmentéséhez. Negyedév után megérkezett a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának levele, amelyben dr. Baán László államtitkár arról értesítette Fertőszéplak polgármesterét Bozsvári Istvánt, hogy a tárca 15 millió forinttal járul hozzá ahhoz, hogy a helyi önkormányzat megszerezhesse a kastély tulajdonjogát. Október 24-én, szerdán összeül a község képviselő-testülete, hogy arról döntsön hozzájárul-e a szülőház megvásárlásához, amire ötmillió forint önrészt áldozna Fertőszéplak.
Összefogás eredményeként megmenthetik a Széchényiek ősi családi fészkét.
Mint arról már beszámolt a Kisalföld, a fertőszéplaki kastélyt a 17. században az Esterházyak adták hitbizományba a Széchényi-családnak. 1754-ben itt született Széchényi Ferenc, aki gróf Széchenyi István édesapja volt. Az apa nevéhez fűződik többek között az Országos Széchényi Könyvtár alapítása. Napjainkra a háromszáz éves épület romossá vált, állagmegóvásra és felújításra szorul. Egyenlőre még a Zöld Mező Mezőgazdasági Szövetkezet a tulajdonosa, de az elnök nyilatkozata szerint nehéz gazdasági helyzetük miatt nem tudják vállalni a felújítást. Szerintük erre a feladatra a tulajdonosváltás után a legmegfelelőbb a fertőszéplaki önkormányzat lesz.
- Véleményem szerint a képviselő-testület elfogadja a tárca tizenötmillió forintos támogatását és megszavazza az ötmillió forintos önrészt mondja Bozsvári István, Fertőszéplak polgármestere. - Amennyiben így történik, talán még az idén megkezdhetjük az állagmegóvást, jövőre pedig pályázhatunk már, mint tulajdonosok, a teljes felújításra és méltó hasznosításra is. Terveink szerint egyebek mellett kulturális és idegenforgalmi központot is kialakítanánk az impozáns épületben. A tervezés munkáját szeretnénk gróf Széchenyi Gézára bízni, aki a neves csalad egyik leszármazottja, és pontosan ilyen jellegű vállalkozásokat irányít a fővárosban.

Kuntz Zoltán

Kisalföld

további hírek

2001-10-20 17:23:49