Fertőd: Haydn-fesztivál, hetedszer

Szokolay Sándor szimfóniát írt a megnyitóra

Fertőd-Eszterháza híres kastélya, beleértve a kismartoni hercegi rezidenciát is, kis híján három évtizedig volt otthona a zeneszerzőnek. Haydn emlékére és tiszteletére a világhírű helyszínen a Budapesti Vonósok (a továbbiakban BV) az idén is megtartják fesztiváljukat. A VII. Hadyn-fesztivál július 13. és 22. között lesz. Támogatja a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alapprogram és a Műemlékek Állami Gondnoksága.

A fesztivál zenekari hangversennyel kezdődik július 13-án. Ősbemutatóként elhangzik Szokolay Sándor négytételes vonósszimfóniája, az Eszterházi impressziók, amit a komponista az előadó együttes számára írt, kifejezetten az idei fesztivál megnyitásaképpen. A nyitóhangversenyen Mozart A-dúr zongoraversenyét Bogányi Gergely tolmácsolja, s végül Haydn d-moll szimfóniája szólal meg.
Tizenegyedikén két Haydn-vonósnégyest meg egy Dvorák vonósötöst hallhat a közönség a BV tagjaiból alakult kamaraegyüttestől.
Július 15-én Haydn két baryton-oktettje és Vivaldi A négy évszak című közkedvelt concertója szerepel a programban. Közreműködik Ágoston András (hegedű).
Tizenhetedikén kamarakoncert várja az érdeklődőket, műsoron Haydn C-dúr trió – előadói: Ágoston András (hegedű), Gulyás Márta (zongora), Botvay Károly (gordonka)-, Beethoven Tavaszi szonáta – az előadók: Ágoston András, Gulyás Márta -, Schubert C-dúr vonósötös, előadja a BV-ból alakult kisegyüttes.
Másnap zongoraest lesz, Hegedűs Endre zongoraművész Haydn-, Mozart-, Beethoven-, Chopin- és Liszt- műveket játszik.
Július 20-án a zenekari est egyik érdekessége Albrechtsberge C-dúr hárfaversenye Vígh Andrea hárfaművész szólójával. Július 21-én a Falvay Attila – Szabó Tamás – Fejérvári János – Éder György összetételű Kodály Vonósnégyes koncertezik; tagjai Haydn G-dúr kvartettjét, Kodály II. vonósnégyesét, Beethoven Razumovszkij vonósnégyesét tűzték műsorra.
A záróhangversenyen (július 22.) zenekari kompozíciók hangzanak el: Haydn G-dúr (Oxford) szimfóniája, Vivaldi C-dúr és J. S. Bach F-dúr oboaversenye – közreműködik Nicholas Daniel (Anglia)-, Haydn D-dúr (London) szimfóniája.
A Budapesti Vonósok művészeti vezetője Botvay Károly, koncertmestere Bánfalvi Béla. A hangversenyek tizenkilenc órakor kezdődnek az Eszterházy-kastély zenetermében.
A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják.

/Nagy Alpár/

Nyugati Kapu 2001. június 15.

további hírek

2001-06-21 10:38:33