Nyitott Pince Napok 2013. Pünkösdi Bortúra országszerte-2013.május 18

Nyitott Pince Napok 2013. Pünkösdi Bortúra országszerte-2013.május 18

A május 18-20.-i hétvége igazi ünnepnek ígérkezik a borbarátok számára, hiszen országszerte mintegy 100 pincészet tárja szélesre kapuit az érdeklődők előtt. A kedvezményes kóstolók mellett sok helyen lehetőség nyílik a pince és a szőlőbirtok bejárására, temérdek új ismeret megszerzésére is; s a jóféle borok mellé finom falatok is kerülhetnek a vendégek asztalára.

A NYITOTT PINCE NAPOK a nagyközönségnek ajánlott nyitott országos borturizmus rendezvény, amely kiterjed Magyarország valamennyi borvidékére és bortermő helyére. A pincéket – amelyek ezen a három napon nyitott kapukkal fogadják a látogatókat - a rendezvény ideje alatt bárki meglátogathatja, aki értesül a lehetőségről; a látogatóknak nem kell külön előre regisztráltatniuk magukat a szervezőknél.

Két évtizeddel ezelőtt lelkes borbarátok kezdték el járni a pincéket, jó borok, baráti kapcsolatok, új élmények után kutatva. Hajtotta őket a kíváncsiság, az ismereteik bővítésének, a borvidékek felfedezésének a vágya. Azóta az érdeklődők száma örvendetesen gyarapodott. Egymást érik a borral kapcsolatos rendezvények, fesztiválok és bemutatók, de mintha megkopott volna a közvetlen emberi kapcsolatok szerepe, ami a borkultúra legnagyobb erénye.

A bor személyes dolog, az emberek közötti kapcsolatok kedélyes olajozója, kiváló társalgási téma. A bort nem elég csak inni, beszélni is kell róla, mert igazi, maradandó élményt csak akkor jelent, ha ismerjük jellegzetességeit, szülőhelyét, készítésmódját, műhelytitkait. Az őszinte, tiszta bor nem csak az adott táj lenyomata, de a bort készítő borász jellemének is a leghitelesebb tanúja.

A borral való ismerkedéshez többféle lehetőség is kínálkozik:

Leggyakrabban a bort viszik a fogyasztóhoz, hiszen könnyen belátható, hogy ez a leggazdaságosabb módja a fogyasztói célcsoport elérésének. Ám a rendezvények, fesztiválok és bemutatók csak korlátozott mértékben tudják megadni azt a személyes élményt, ami a bor iránt érdeklődők számára a legnagyobb vonzerőt jelenti, hiszen a borász nem tudja magát megsokszorozni, hogy minden pohár bora mögött, mint hitelesítő ott álljon. Pedig az őszinte borrajongó sokkal többre értékeli a borász barátságát, a felszikrázó emberi kapcsolatokat, mint az adott pillanatban megízlelt csúcsbort. És bátran hozzátehetjük, hogy az előbbi jelenti azt az élményt, ami maradandó, ami miatt a vendég a pince "nagykövetévé" válik és amiért időről- időre visszatér.

további hírek

2013-05-02 10:38:45