Sárospataki várrekonstrukció

A sárospataki vár ad majd otthont a Rákóczi-szabadságharc háromszázadik évfordulója alkalmából megrendezendő ünnepségeknek. A sárospataki Rákóczi Múzeumában ennek jegyében már a 2003-as jubileumi évre készülnek. Az évfordulón a Szabadság Szentje című jubileumi reprezentatív kiállításon mutatják be a Rákóczi-családot, s magát a pataki várat.

A vármúzeumban folyó helyreállításai, feltárási, rekonstrukciós és fejlesztési munkákhoz a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma hatszázötven millió forinttal járul hozzá, hogy a 2003-as évfordulót méltó környezetben ünnepelhessék meg - mondta el Dankó Katalin, a múzeum igazgatója az MTI-nek.

A várban az elmúlt évtizedekben megtörtént a palota felújítása és a belső vár védelmi rendszerének rekonstrukciója s befejeződött a híres Vörös-torony műemléki helyreállítása is.

A rekonstrukció új szakaszának előkészítése két évvel ezelőtt kezdődött; a munkálatok legfőbb célja a kastély műemléki helyreállítása.
Ezekkel együtt az évfordulóra ugyancsak befejeződnek az olaszbástya, a védmű, a kazamaták és várfalak helyreállítási munkái, egy időben a kastélykert rendezésével.http://www.hurra-nyaralunk.hu

további hírek

2001-10-11 09:47:42