"Lakodalom van a Mi utcánkban" - III. Balatoni Rétes és Lakodalmas Fesztivál

"Lakodalom van a Mi utcánkban" - III. Balatoni Rétes és Lakodalmas Fesztivál


Péntek délután 17 órától  „Nyújtják, mint a rétest”  igazi Falusi Rétes nyújtással kezdődik a rendezvény. A rétes nyújtása, készítése közben vidám lakodalmas mulatós dallamok , néptáncbemutatók és hagyományőrző bolondságok várják a résztvevőket.
Szombaton elleshető a lakodalmas ételek készítése, s természetesen délelőtt a rétes készítés fortélyaiba is még betekintést nyerhetnek a rendezvényre látogatók.
Szombaton délután kezdődik az igazi falusi lagzi a lakodalmas menettel a fiús háztól a lányos házig, ahol a menyasszonyt a lakodalmi ceremóniamester - vőfély – kéri ki, majd búcsúztatja a szülőktől. Ezután a lakodalmas menet a vőfély vezetésével elindul a lakodalom helyszínére, ahová nem is olyan egyszerű bejutni, hiszen a vendégseregnek a kapuban különböző tréfás kérdéseket tesznek  fel, s csak a jó válasz esetén engedik be a násznépet, majd kezdődik a lakodalmi dínom – dánom.
A vőfély a rendezvény folyamán feleleveníti a régi lakodalmi hagyományokat: seprűtánc, menyasszony cipőjének ellopása, kásapénz, Gyertyafény keringő, menyecsketánc, új asszony elrablása. A menyecsketánc után természetesen folytatódik a hajnalig tartó mulatság, ahol mindenki kedvére rophatja a táncot kifulladásig.
Révfülöp
2012. jún. 22. péntek – 2012. jún. 24. vasárnap

koponyeg.hu

további hírek

2012-06-18 11:46:19