Kenyér- és Péksütemény-fesztivál Budán

Kenyér- és Péksütemény-fesztivál Budán

Szereti a friss, ropogós kenyeret? Szívesen harap bele egy foszlós veknibe, rozsos kiflibe vagy sós-sajtos pogácsába?
Három napon át élvezheti a hagyományos és az új kenyér- és péksüteményfajtákat a Budai Várban az első magyar Kenyér- és Péksütemény-fesztiválon. A vár legszebb helyén, a Savoyai és a Halászó Fiú teraszon egy hosszú hétvégére (május 4–6. között) a pékek kemencéjéből kikerülő sokféle kenyér, valamint édes és sós finomságok veszik át a főszerepet. Kenyér nélkül elképzelhetetlen a mindennapi étkezés, ennek ellenére a legfontosabb élelmiszerünk sokszor „csak” mellékszereplő az asztalon.
A hagyományteremtő szándékkal életre hívott fesztivál célja, hogy a nagyközönség megismerhesse a magyarországi kenyérkészítés gazdag hagyományait, valamint az ország különböző tájain működő pékségek válogatott csemegéit.
A látogatók kóstolhatnak foszlós veknit, rozsos és burgonyás csodákat, élesztővel vagy anélkül kelesztett különböző kenyérfajtákat, megjelennek a népszerű péksütemények a közönségkedvenc kakaós csigától a buktán át a sós sütemények megannyi változatáig. A finom falatokhoz színvonalas műsor is dukál: a színpadon egymást követik a népzenei és néptáncprodukciók. Akinek kedve tartja, játékmester irányításával próbára teheti ügyességét is a népi játékokon (karikadobálás, gólyalábazás, célba dobás stb.). Lesz kenyércímke-kiállítás, és megsütjük a Budai Vár kenyerét, amelyet a vendégek azon melegében meg is kóstolhatnak.

Kenyér- és Péksütemény-fesztivál Budapest, május 4-6.

itthon.hu

további hírek

2012-05-02 11:38:51