A szatmári szilvától a szegedi paprikáig

A szatmári szilvától a szegedi paprikáig

Különleges ízutazásra várnak mindenkit március 9. és 11. között a 3. Kézműves Magyar Ízek Vására szervezői, hiszen az ott fellelhető 5000 ízt most régiónként mutatják be. Így fél nap alatt a szatmári szilvától a szegedi paprikáig. További ötleteket és isnpriációt a folyamatos színpadi főzőshow adhat a vásár  látogatóinak.
Egy éves lett a Kézműves Magyar Ízek Vására kezdeményezés, amely eddig közel 130 magyar termelőnek adott lehetőséget, hogy megismertesse magát a magyar vásárlókkal. Március 9 -11. között újra benépesedik a budapesti Millenáris B épülete, ahol a több mint  5 000 ízt most nem ízkategóriánként, hanem Magyarország és a határon túli magyar régiók szerint csoportosítják: Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, Közép-Dunántúl, Észak-Magyarország, Közép-Magyarország, Észak-Alföld, Nyugat-Dunántúl, Kárpátalja, Erdély, Délvidék és a Felvidék. A vásárlók így együtt kóstolhatják például a bükki kézműves sajtot a szilvásváradi füstölt pisztránggal.
A vásár tavalyi tapasztalatai megmutatták: a vásárlók szeretik tudni, hogy pontosan kitől származik, mit tartalmaz és hogyan készül a portéka. A szervezők szerint ennek az eseménynek az a különlegessége, hogy sokkal szorosabb kapcsolatot hoz létre a termelők és a vásárlók között. A rendezvények forgalma mindemellett eléri egy közepes szupermarket napi forgalmát is: a háromnapos vásárokon ugyanis átlagosan napi 25 millió Ft-ért vásároltak 100 százalékban magyar termékeket.
„Megvalósultak a kitűzött céljaink, hiszen a magyar termelők úgy tudnak részt venni ezen a vásáron, hogy ezért semmilyen részvételi díjat vagy standpénzt nem kell fizetniük. Ugyanakkor komoly bevételhez és vásárlói bázishoz jutnak. Nem állunk meg itt, már a regionális üzleteink koncepcióján dolgozunk” – jelentette ki Pap Krisztián, a Kézműves Magyar Ízek Kft. cégvezetője.
A 2011. év elején bejelentett kezdeményezés már két sikeres vásárral is büszkélkedhet, s népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, hogy ez idáig a 30 ezer vásárló összesen 150 millió forinttal segítette a magyar termelőket. A vásár termelőjét minden alkalommal a közönség választotta meg, 2011 őszén pedig megszületett Magyarország kedvenc ízkosara is a vásáron árusított ízkategóriák győzteseiből.
A 3. Kézműves Magyar Ízek Vásár fővédnöke idén márciusban Schmittné Makray Katalin, szakmai védnöke Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a vásár háziasszonya pedig Borbás Marcsi szerkesztő, műsorvezető lesz.

gsztujsag.com

további hírek

2012-02-27 08:39:18