Megnyílt a grafikai biennále

Nyolcvanhat művész, közöttük hét magyar származású műveiből állt össze idén a győri Nemzetközi Rajz- és Grafikai Biennále.
Az egyik kiállított mű
A szombaton kezdődött művészeti seregszemle október 31-ig tart, a kiállítók munkáit a Városi Művészeti Múzeumban (Király u. 17.), a Váczy Péter-gyűjteményben (Nefelejcs köz 3.) és a Borsos Miklós állandó kiállításon (Apor Vilmos püspök tere 2.) lehet megtekinteni.
N. Mészáros Júlia, a Városi Művészeti Múzeum igazgatója elmondta, a hatodszor megrendezett biennálén az volt a törekvés, hogy a jelesebb alkotóknak több munkája is megjelenhessen a kiállításokon, ezért idén csak nyolcvanhat művész, s köztük csupán hét magyar mutathatta meg műveit a nagyközönségnek, míg a korábbi években több százan is megjelenhettek az ország egyetlen nemzetközi grafikai biennáléján. Az igazgató szerint ez valóban nemzetközi, a helyi és magyar művészek nincsenek előtérben a külföldiekhez képest, akik közül egyesek egyenesen Japánból vagy Ausztráliából érkeztek. A zsűri szabad utat enged a különböző műfa-
joknak, ebben különbözik ez a rendezvény például a miskolcitól, ahol a modern, számítógépes technika háttérbe kerül. A szabadgrafikai alkotások bármely témában és bármilyen eljárással születhetnek, legyen szó akár magasnyomásról, mélynyomásról, linómetszetről, monotípiáról, ceruza- és tollrajzról, pasztellről, kollázsról, komputergrafikáról vagy térgrafikáról.
A héttagú zsűri egy szlovák művésznek, Juraj Poliaknak ítélte a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának fődíját. A fiatal tehetség a komputergrafika terén arat sikereket. A győri önkormányzat díja Ülle Marks-Jüri Kasst, Észtország művészét illeti, míg a megye díját az ukrán Pavel Makovnak ítélték oda a bírálók. A hét magyar résztvevőből kettőt is jutalmaztak a hét díjazott között, a Magyar Grafikusművészek Szövetsége díját Haász Ágnes, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének díját pedig Kótai Tamás vehette át szombaton.
L. B.

Kisalföld - 2001.09.17. (hétfő)

további hírek

2001-09-21 08:40:21