Mohai tikverőzés

Mohai tikverőzés

A farsangi népszokások sorában az egyik legrégebbi hagyomány a Fejér megyei Mohán évente megrendezendő tikverőzés.
A február 21-i tikverőzés során a farsanghoz illően jellegzetes álarcot, színes szalagokból összevarrt ruhát öltenek a falu fiataljai (fiúk), hogy elűzzék a telet, a rosszat és a betegségekre is alaposan ráijesszenek. A színes farsangi maskarások végigjárják a falut, és minden házba-udvarba betérnek, hogy összegyűjtsék a tyúkólakban talált tojást (mint a termékenység szimbólumát). Közülük a legfiatalabbaknak kell lányruhába öltözniük, és ők cipelik kosarukban a tojásokat is.

A farsangi figurák egyike, a szalmával kitömött, fehérruhás "szóma-török" (szóma: fordításainkban többnyire "test", de a kifejezés a gyerekek szóhasználatában mára "szalma-török"-ké változott) a törökűzést is a hagyomány részévé teszi.
A varázslás részeként a tikverőzők korommal kenik be a házak lakóit, a járókelőket és az érdeklődőket, külön tekintettel a már hagyományosan a fejér megyei iskolákból és óvodákból idelátogató több száz gyerekre (ezen a napon az autók sem suhanhatnak át a falun anélkül, hogy feketére ne változna a bennük ülők arca). A kormozással mindannyian a varázslat - és ezzel a gonosz elűzésének részeseivé leszünk.

Moha 2012. február 21. kedd

Csípjen el egy jó ajánlatot Székesfehérváron és nézze meg a mohai farsangot! >>

koponyeg.hu

további hírek

2012-02-16 12:20:39