Múzeumi őszbúcsúztató a Régészeti Parkban

Múzeumi őszbúcsúztató a Régészeti Parkban

2011. október 1. és november 15. között ismét megrendezésre kerül a Múzeumok Őszi Fesztiválja - a Múzeumok Mindenkinek Program országos rendezvénysorozata - a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.Az ország összes régiójából a több mint másfélszáz múzeum több tucatnyiérdekes, változatos, tartalmas, szórakoztatva oktató programokkal várja a látogatókat. 

Százhalombattára is különleges programmal várják a fesztiválozni vágyókat. Az őskori Régészeti Parkban október 15-én (szombaton) 10-16 óráig rendezik meg az idei utolsó családi Szezonzáró rendezvényt.  Ezen a napon a Park rekonstruált őskori növényzete kerül feldolgozásra, figyelembe véve az évszak sajátosságait is.

A Régészeti Park 15. születésnapja alkalmából 15 őskorra jellemző növényt ismerhetnek meg melyekkel kapcsolatban a látogatók feladatokat végezhetnek, ismereteket hallgathatnak, kézműves tevékenységeket végezhetnek. Ezek: dió, csipkebogyó, kökény, mogyoró, tölgyfa, gabona, csicseriborsó, menta, citromfű, cserszömörce, kőris, egybibés galagonya, lóbab, cicorlencse, hárs.

A Park, különböző pontjain „őskori” viseletbe öltözött munkatársak várják a látogatókat, s velük lehet növényekkel gyapjúfonalat festeni. A megfestett fonallal szőni-fonni, terméseket és gyümölcsöket válogatni és kóstolni, fűszereket szagolni, gyógyteát ízlelni, mogyoróvesszőből fonatot készíteni, gabonát őrölni, agyag tárolóedénykét készíteni.

10.00–11.00 óráig és 13.00–14.00 óráig „RENDHAGYÓ „TÁRLATVEZETÉSEN” ismerhetik meg a Régészeti Park növényvilágát.

11.00–12.30 óráig és 14.00–15.30 óráig a „KÉZMŰVES FOGLALKOZÁSON” a fonalfestés, vesszőfonat készítése, gabonaőrlés, agyagozás fortélyait sajátíthatják el.

12.30 – 13.00 óráig a „KORABELI ÉTELKÓSTOLÓ” az őskor növényvilágát idézi.

Egész nap látogatható a településnek nevet adó 2700 éves „százhalmok” egyike, az eredeti helyén rekonstruált halomsír.Megtekinthetik még a „Levegő és föld csodái” című kiállítást is.

A Régészeti Park október 31-én zárja be kapuit, addig is várja a régészetet, történelmet kedvelőket! 2012. április 1-jétől újra megnyitja kapuit! Addig is a „Matrica” Múzeum állandó illetve időszaki kiállításai, gazdag rendezvények kínálata várja a látogatókat!

Dobos Ágnes –„Matrica” Múzeum

Helyszín: Régészeti Park, Százhalombatta, Poroszlai Ildikó u. 1.
Információ: 06 30 9966 045, [email protected]
www.matricamuzeum.hu
; www.muzeumokmindenkinek.hu

további hírek

2011-10-07 11:06:15