Fertődi filmes éjszakák

Felbolydult méhkashoz hasonlít tegnap óta a fertődi Esterházy-kastély és udvara: a Napóleon című nemzetközi szuperprodukció stábja a kilencvenedik – hazánkban a tizenharmadik – forgatási napon szállta a „magyar Versailles”-ként ismert műemlékegyüttest. (A film Franciaországban, Csehorszában, Ausztriában, Magyarországon és a későbbiekben Kanadában készül).

A kastélyparkban ezernyi kamion, minden kényelemmel ellátott lakóautó, utánfutók sora; gondosan letakarva a vigasztalanul zuhogó eső elől, néhány hintó jelzi: itt visszarepülünk néhány száz évet az időben. Az egyik irodának berendezett jármű-alkalmatosságon hevenyészett kiírás: „Könyvelés”. Itt találjuk a magyar gyártásvezetőt, aki udvariasan bár, de értésünkre adja: munkaszerződésükben az is benne foglaltatik, hogy nem nyilatkoznak, nem beszélnek, ebben maradunk.
Közben megtudjuk, Gérard Dépardieu Orbán Viktornál járt, s ajándékba legfinomabb borainkból kapott néhány üveggel. A nagy gourmand hírében álló színészóriás különben a röjtökmuzsaji Szidónia Kastélyszállóban nyert elhelyezést. „Semmi külön kívánsága nem volt Dépardieu-nek, szóval két lábbal áll a földön. A filmben különben dupla felelősség nehezedik rá, mert nemcsak Fuchet rendőrmimisztert alakítja, hanem ő az egyik kooproducer is” – említi Albert Györgyi, a film sajtófőnöke.
Az eső miatt átcsoportosítják a felvételeket. Az eredeti tervek szerint a fertődi forgatás első estéjén külső és belső felvételek is zajlottak volna, az égi áldás miatt ezúttal csak a díszteremi bál megkomponálására szorítkoznak. A bálra érkező, s díszlépcsőn felsétáló főurak és hölgyek jelenetét jobb időre halasztják. Remélik, a következő egy-két nap alatt csak eláll az eső…
A kastély dísztermében a berendezők elvégezték a rájuk bízott feladatot, s már csak a rendező, Yves Simoneau jóváhagyására várnak. A terem falán hatalmas francia és lengyel zászlók; a színpompás virágcsokrok, a nemes zöld brokáttal letakart kis asztalkák ezüst- és porcelánterítékei bizonnyal jól mutatnak majd a filmkockákon. A csillárokon gyertyalángot imitáló lámpák, a felső ablakokban reflektorok.
A rendező egyébiránt „kihasználva” a tegnapi rossz időt, díszlettervezőjével, Richard Cuninnal együtt már a következő forgatási helyszínt, Tapolca környékét térképezte fel ismét, ahol csatajeleneteket forgatnak majd. Amikor visszaérkeznek a kastélyba, elégedettek a látvánnyal, s a mintegy háromszáz fős stáb – köztük a százhúsz statiszta – lassan munkához láthat. Kisvártatva bevetésre készek a filmfelvevők is. Aztán percekkel ezelőtt, hogy Fertődre érkezne Gépard Dépardieu, s elkezdődnének a hajnalig tartó felvételek, a francia és magyar producerek magyar asszisztensei udvariasan értésünkre adják, most jött el a búcsú ideje…

/Gosztonyi Miklós/

Kisalföld 2001. szeptember 18. (kedd)

további hírek

2001-09-19 10:01:45