Hortobágyi hídi vásár

Hortobágyi hídi vásár

Az idén először a hortobágyi hídi vásárt kísérő kulturális programok is a régi hagyományos vásári hangulatot idézik augusztus 19-e és 21-e között: az érdeklődők láthatják majd a János vitéz és a Helység kalapácsa című vásári komédiákat, közben muzsikások és népi együttesek szórakoztatják a vendégsereget, a vásárt pedig tűznyelők, zsonglőrök és alkalmi beretválók járják.

Vincze Andrásné, a település polgármestere az MTI-nek felidézte, hogy a hagyományőrző ünnep történelme az 1800-as évek elejére tekint vissza, amikor a debreceni és környékbeli gazdák állatvásárokat tartottak Hortobágyon a Kilenclyukú híd lábánál. Ekkor még főként lovak, szarvasmarhák, birkák és sertések cseréltek gazdát.

Mára az állatvásár jelleget felváltotta a népművészeti és kézműves portékák bemutatása, árusítása. Szinte az egész ország területéről érkeznek a ma már egyre ritkábbnak számító mesterségeket űző vásárosok, mint például a mézeskalácsosok, szíjgyártók, kalaposok, fazekasok, fafaragók, késkészítők - sorolta a polgármester.

Emellett megtalálhatók a vásárban a mai kor mindennapi használati tárgyai, eszközei és az antik áruk is. Rendszeresen elviszik a portékáikat a kilenclyukú híd lábához a készítők Székelyföldről is, akik a szépen hímzett terítőkkel és a tájra jellemző motívumokkal díszített cserépedényekkel kápráztatják el a látogatókat.

A rendezők mintegy 300 vásárost és több tízezer látogatót várnak az idei hídi vásárra.

Forrás: www.turizmusonline.hu

további hírek

2011-08-17 08:19:00