„RÉGÉSZKEDŐ” – Családi nap

„RÉGÉSZKEDŐ” – Családi nap

avagy
„Az elveszett ásatási vödör”
a százhalombattai Régészeti Parkban

2011. augusztus 21-én
10 - 17 óráig

ismét különleges kalandra várják az érdeklődőket a Régészeti Parkba. A különleges őskori környezetben ezen a napon a régészettel ismerkednek a látogatók. Elveszett egy vödör... A vödörben föld van, a földben sok-sok tárgy, mintha régészeti leletek lennének. Mi történik velük, ha előkerülnek a földből? Ezekre a kérdésekre kapnak választ azok, akik ellátogatnak Százhalombattára.
Az izgalmakat ígérő napon a látogató bepillanthat abban a folyamatban, ami a régészeti lelet előkerülésétől a kiállításba kerülésig történik. Betekinthet az ásatáson zajló talajtani, növénytani és állattani munkába is. Mikroszkóp alatt vagy szabad szemmel kis maradványokat válogathat külön. A restaurátor műhelyben leletet tisztogathat, és törött edényt ragaszthat össze. Megnézheti, mi minden van a régész munka-asztalán.

11–13 óráig és 14–17 óráig
„Játszóház” várja a kicsiket és nagyokat, ahol pl. kipróbálhatják a „csontváz-játékot” ahol fény derülhet arra, mi maradna belőlünk 500 év múlva. A „múzeum-játék” is érdekes lehet, ahol a gyerekek elképzelhetik, hogy ők muzeológusok. A régészeti lelet/töredék rajzát is kiegészíthetik egész tárggyá. Mindezek mellett sok érdekes játékot próbálhatnak még ki, melyek kapcsolódnak a régészethez.

11–13 óráig és 14–17 óráig
az „őskori kézműves műhelyben” elkészíthetik a kőeszköz makettjét, a kerítés makettet, kipróbálhatják az agyagozás-restaurálás mesterséget, de poncolhatnak is.

13 órakor
szabadtűzön készült őskori recept alapján készült ebédet kóstolhatnak. A helyben készült őskori lepényt viszont egész nap kínálják!

14 órakor
a „felfedező útra” indulhatnak azok, akik többet szeretnének megtudni a Parkról és annak történetéről.

Egész nap kiállítás várja azokat, akik kíváncsiak a régész munka - asztalára.
A levegő és föld csodái című kiállítás is egész nap látogatható.
A nap folyamán megtekinthetik a „száz halmok” egyikét a 2700 éves eredeti helyén feltárt különleges halomsírt, ahol ismerkedhetnek a kor temetkezési szokásával és szertartásával.
A szervezők mindenkit sok szeretettel várnak az őskori kalandra!
A városban lévő „Matrica” Múzeum (ejtsd: mátrika) a város több tízezer éves múltját bemutató „Terek, emberek, évezredek” című új állandó kiállítása, Pituk József Viktorián (1906 – 1991) festő, grafikus emlékkiállítása várja még a látogatókat.
Legközelebbi rendezvény a Régészeti Parkban: Szeptember 18.  10-17 óráig: Családi Nap – Viselettörténet

Dobos Ágnes - „Matrica” Múzeum

Helyszín: Régészeti Park – Százhalombatta, Poroszlai Ildikó u. 1.
Információ: 06 30 9966 045, 06 23 354 591 /15m
E-mail: [email protected]
Internet: www.matricamuzeum.hu

további hírek

2011-08-08 12:39:10