Családi Nap a százhalombattai Régészeti Parkban - Július 17.

Családi Nap a százhalombattai Régészeti Parkban - Július 17.

 Családi Nap a százhalombattai Régészeti Parkban

2011. július 17-én 10–17 óráig „A fém napja” címmel családi napot szervez a 15 éves százhalombattai Régészeti Park.

              A rendezvény témája a bronz- és vaskori fémmegmunkálás, fémtárgyak használata. A házak között sétálva és a házakba bepillantva több olyan tárgymásolattal is találkozhatnak a látogatók, melyek a bronzhoz, a vashoz kapcsolódnak. Ilyen például a bronzvéső, a tokos balta vagy az épülő vasműves kemence. Ezekről a tárgyakról és a Régészeti Parkban bemutatott korszakokról szívesen mesél a régész szakember. A gyerekek sétálólappal dolgozhatják fel a látottakat, hallottakat, majd kézműves foglalkozásokon kezükbe is vehetik a fém alapanyagokat, a könnyen megmunkálható rezet vagy a hosszú és veszélyes feldolgozást igénylő vasat. A réz a bronz ötvözetének egyik összetevője, s készíthetnek belőle a látogatók ékszereket – karpercet, gyűrűt, medált, csüngőt –, övlemezt, melyet bőrövre erősíthetnek. Ezek a tárgyak nem hiteles másolatai a régészeti leleteknek, de az alapanyaguk, készítési, díszítési technikájuk, eszközeik mind-mind idézik az őskort. Ezen a napon két mesteremberember is várja az érdeklődőket. A kelta mesternél pénzérmét lehet verni, a vaskori falu műhelyében a messziről jött kovács pedig hagyományos technikával fújtat, hevít, kalapál, vasat alakít, akár a látogató közreműködésével is. A pénzérmét és a vaspatkót is haza lehet vinni. A kisebb gyerekek mászhatnak és bujkálhatnak a szabadtéren kialakított „akadálypályán”.

A nap ételkóstolója korabeli recept alapján készült leves szárnyasok húsából.

 

A Régészeti Park másik ínyencsége az őskori kemencében sült lepény csicseriborsókrémmel, lekvárral vagy tejföllel. A lepényt egész nap lehet fogyasztani.

A nap folyamán óránként lehet megtekinteni a „száz halmok” egyikét, a 2700 éves, eredeti helyszínen bemutatott, feltárt halomsírt, amelyben megismerhetik a kor temetkezési szokását.

A rendezvény szervezői, a „Matrica” Múzeum és Régészeti park munkatársai minden érdeklődőt szeretettel várnak a családi napokra szeptemberig minden hónap harmadik vasárnapján! A legközelebbi családi nap 2011. augusztus 21-én lesz, témája: „Régészkedő” – Az elveszett ásatási vödör.

Helyszín:

Régészeti Park – 2440 Százhalombatta, Poroszlai Ildikó utca 1.

 

Információ: Dobos Ágnes

06 30 9966 045, 06-23-354-591, 06-23-350-537, [email protected]

további hírek

2011-07-12 09:20:08