Neked e tájék mit jelent?

Neked e tájék mit jelent?

Május 10-én, a Madarak és Fák napja alkalmából vált a nagyközönség számára is látogathatóvá a jakabszállási Magyarkert, ami hazánk 1:1000 méretarányú makettje, mely hazánk legnagyobb épített kertjeként és Európa legnagyobb mérethelyes makettjeként fogadja a vendégeket.

A „kis ország” megálmodói 6 év ábrándozás, 2 év tervezés és engedélyeztetés után, 2009 végén kezdtek bele vállalkozásuk megvalósításába. A Magyarkert Magyarország domborzati és vízrajzi 1:1000 méretarányú makettje, amelyben négy jellegzetes tavunk, hegy és domb-vidékeink teljesen méretarányosak. Jellegzetesebb folyóink követik az 1:1000-es méretarányt, de mederszélességüket és mélységüket 1:500, 1:250 arányban alakították ki a szemléltethetőség érdekében. Amit a számokról tudni érdemes: 18 ezer köbméternyi földet mozgattak meg, 35 km öntözőcsövet, több ezer szórófejet, 2 tonna fűmagot és 140 ezer facsemetét használtak fel az 500 millió forintból készült beruházás során.

A lehetőségek országa

A Magyarkertben bármi megvalósítható. A Magyarország makett megvalósítói felajánlották a környező területeket a Dél-Alföld Fenntartható Fejlődéséért Alapítványnak (DAFKA) ajánlották fel nonprofit hasznosításra, így a „kis ország” szépítéséhez, jobbá tételéhez bárki hozzátehet, akár egy fa elültetésével, akár művészetének, hobbijának bemutatásával. Ehhez a DAFKA ingyen biztosítja a területet hazánk kreatív alkotóinak. Az alapítvány egyébként már több mint egy évtizede valósít meg olyan projekteket, amelyek újszerű, innovatív megoldásokat hoznak létre. Céljuk a természeti és épített környezet fenntartható hasznosítása és fejlesztése, valamint a tudományos eredmények megismerése és megismertetése.

Ki gépen száll fölébe…

A Magyarkertbe látogatóknak számos programot biztosítanak, köszönhetően a közeli szolgáltatók összefogásának és vállalkozó kedvének. A vendégek részt vehetnek olyan gasztronómiai programban, amelyben három órás sétával bebarangolhatják hazánk hét jelentős borvidékét, természetesen végigkóstolva azok borait is. De szerveznek pálinkatúrát is, megkóstolhatók az egyes régiókra jellemző ételek, pároknak romantikus pikniket ajánlanak vagy csillagfényes vacsorát a „Balaton” partján.

Az igazán vállalkozó kedvűek mini űrutazást is tehetnek. Ha valaki Magyarországot teljes egészében látni szeretné, ahhoz 300 km magasságba kellene feljutnia. Itt, a Magyarkert fölött elég ehhez 300 méterre eltávolodni a földtől, amit a Csík repülőtér által biztosított motoros kisrepülőgéppel tehetnek meg a vendégek. Emellett sárkányrepülővel, vitorlázó repülővel és hőlégballonnal is lehetőség van gyönyörködni a „kis ország” nyújtotta panorámában.

Szálláshelyek a közelben »

Forrás: Turizmus Online

további hírek

2011-05-19 08:25:27